Erdoğan'ın Rize ziyaretinde muharip gemi görevlendirildi Erdoğan'ın Rize ziyaretinde muharip gemi görevlendirildi

Haber Merkezi - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrasında ortaya çıkan enkazlar ve yeniden kentleşme tarım arazilerini tehdit ediyor. 

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre Hatay ve Adıyaman'da deprem sonrası sağlam arazilere yapılması gerekçesiyle tarım topraklarına ve doğal alanları imara açıldı. 

Haberde şu ifadeler yer aldı: 

"Uzmanların, “Bölgede yapılaşmaya hızlı başlamayın. Tarım alanları ve meraları kullanmayın” uyarılarına karşın durum pek de öyle olmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’ne bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bölgede çalışmalara başladı. Hatay Dikmece’deki zeytinlik ve tarım arazilerinden oluşan bölge acele kamulaştırmayla yurttaşların elinden alındı. Mahkeme süreci devam ederken bölgede binalar yükselmeye başladı. Benzer bir şekilde Adıyaman Belediyesi depremden bir ay sonra ‘gururla’ tarım arazilerine konut yapıldığını açıkladı. 

Benzer şekilde bir yıkımda kuş cennetinde yaşandı. Hatay Samandağ’daki 283 kuş ve 231 bitki gibi türlere ev sahipliği yapan Milleyha Kuş Cenneti ve yakınına moloz döküldü. Ayrıca deniz kaplumbağalarının da yumurtladığı bölge için oluşan tepkilerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık çöplerin toplanması için çalışma başlattı. Ancak bölge hala biyoçeşitlilik ve doğal yaşam açısında risk altında. Malatya’daki Memurek Köyü’ndeki tarım ve mera alanlarına moloz döküldü. Deprem acılarını sarmaya çalışan yurttaşlar ayrıca tarım alanlarını korumaya çalıştı. Yaşam alanlarına dökülen molozlar için sık sık “Tarım bitebilir” uyarıları yapıldı."

"

Editör: Haber Merkezi