Hatay’ın Altınözü ilçesinde, 6 Şubat 2023 depreminin hemen ardından gözaltına alınan iki kardeşe işkence yaptıkları öne sürülen 13 jandarma personeli, 9 Eylül'de Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. İşkence sonucu Ahmet Güreşçi’nin ölümüne, kardeşi Sabri Güreşçi’nin ise ağır şekilde yaralanmasına neden oldukları iddia edilen sanıklar hakkında, ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianame: "İşkenceyle Ölüm ve Kemik Kırıkları"
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, depremden 5 gün sonra (11 Şubat 2023) Altınözü’nde gözaltına alınan Ahmet ve Sabri Güreşçi kardeşlere yönelik yoğun işkence ve kötü muamele tespit edildi.
Adli Tıp Kurumu raporuna göre, Ahmet Güreşçi "künt kafa travması" sonucu hayatını kaybetti. Sabri Güreşçi’nin vücudunda ise kemik kırıkları dahil olmak üzere işkenceye dair net izler bulundu.
Sabri Güreşçi: "Soyulduk, Saatlerce Dövüldük"
Sabri Güreşçi ifadesinde, çadırda otururken jandarma tarafından zorla araçlara bindirildiklerini, elleriyle kafalarına ve bacaklarına vurulduğunu, bir depoda 2-3 saat boyunca coplarla dövüldüklerini söyledi. Kıyafetlerinin çıkarıldığını ve tedavi edilmediklerini belirten Güreşçi, jandarmalardan şikâyetçi olduğunu kaydetti.
Baba Güreşçi: "Oğlumun Cesedini Battaniyede Gördüm"
Baba İbrahim Güreşçi, olay günü oğullarının jandarma tarafından götürüldüğünü, ardından karakola gittiğini ancak bilgi alamadığını ifade etti. Hastaneye götürülen battaniyeye sarılı bir bedenin oğluna ait olduğunu ancak bunun gizlendiğini belirtti. Oğlu Ahmet Güreşçi’nin cesedini ertesi gün morgda teşhis ettiğini anlattı.
Avukatlardan Talep: "Sanıklar Görevden Alınsın ve Tutuklansın"
Dosya avukatları, 2,5 yıl sonra görülecek ilk duruşmada mahkemeden, 13 jandarma sanığın görevden uzaklaştırılması ve tutuklanması talebinde bulunacaklarını açıkladı.
İddianamede, sanıkların birlikte hareket ederek "insan onurunu zedeleyen, ağır ruhsal ve bedensel acıya yol açan işkence suçu" işlediği belirtildi.




