Hatay’da üç gün önce meydana gelen ve Samandağ, Defne ile Antakya ilçelerinde büyük yıkıma neden olan sel felaketinin ardından bölgede yaşam normale dönmedi. Beş kişinin yaşamını yitirdiği afette çok sayıda ev, iş yeri ve tarım alanı su altında kaldı.

Selin ardından evsiz kalan yurttaşlar, hem maddi kayıplarla hem de barınma sorunuyla mücadele ediyor.

Hatay Sel4

“Suyun içinde uyandık, dama çıkarak kurtulduk”

Evindeki tüm eşyalarını selde kaybeden Emel Karaçay, yaşadıkları korku dolu geceyi anlattı. Sel sularının aniden evlerini bastığını belirten Karaçay, itfaiyenin müdahalesiyle kurtarıldıklarını söyledi.

“Depremin sesi var, kaçabiliyorsun ama selde gözümüzü suyun içinde açtık. Dama çıktık, itfaiye gelip bizi kurtardı. Elektrik olsaydı şu an hayatta olmayabilirdik” diyen Karaçay, evlerinde kullanılabilecek hiçbir eşyanın kalmadığını ifade etti.

Trabzon’da olumsuz hava koşulları nedeniyle yarın denize girmek yasaklandı
Trabzon’da olumsuz hava koşulları nedeniyle yarın denize girmek yasaklandı
İçeriği Görüntüle

“Yetkililer geldi, fotoğraf çekip gitti”

Afetzedeler, yaşadıkları mağduriyet karşısında yeterli destek alamadıklarını dile getiriyor. Emel Karaçay, yetkililerin yalnızca inceleme yaptığını ancak somut bir yardım sağlanmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Tencere, tavamız bile kalmadı. Yardım istiyoruz ama kimsenin umurunda değiliz. Yetkililer gelip fotoğraf çekip gitti. Evimiz, işyerimiz, hayvanlarımız gitti.”

Hatay Sel2

Geçici konaklama süresi doluyor

Kaymakamlık tarafından sel mağdurları için sağlanan geçici otel konaklamasının sona ermek üzere olduğunu söyleyen Karaçay, kalacak yer bulamadıklarını vurguladı.

“Bugün üçüncü gün. Beş günlük rezervasyon yapıldı ama süresi doluyor. Sonrasında nereye gideceğimizi bilmiyoruz” diyerek belirsizliğe dikkat çekti.

“6 bin TL maaşla nasıl yeniden başlayacağım?”

Sel nedeniyle tüm eşyalarını kaybeden Nehide Cemaloğlu da ekonomik zorlukların altını çizdi.

Giyecek kıyafetinin dahi kalmadığını belirten Cemaloğlu, yaşlılık maaşıyla hayatını sürdürmekte zorlandığını anlatarak “Deprem oldu, şimdi sel oldu. Ne elbise kaldı ne eşya. 6 bin TL yaşlılık maaşıyla ne yapacağım? Ekmek 15 lira, temel ihtiyaçlarımı bile karşılayamıyorum” dedi.

Hatay Sel3

“Deprem, yangın, şimdi de sel”

Afetzedelerden Sabah Demir ise bölgede yaşayan ailelerin son yıllarda peş peşe felaketler yaşadığını söyleyerek “Depremde evlerimiz yıkıldı, sonra yangın çıktı, şimdi de sel her şeyi aldı götürdü. Her seferinde fotoğraf çekildi ama hayatımız değişmedi” ifadelerini kullandı.

Hatay Sel1

“Bir yetkili bile geçmiş olsun demedi”

Sel sularının evine büyük bir şiddetle dolduğunu anlatan Serap Kubbe de yetkililerden destek beklediklerini söyleyerek "Canımı zor kurtardım. Evimde yatamıyorum. Ama bir yetkili bile gelip ‘geçmiş olsun’ demedi. Biz sadece bir el uzatılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: ANKA