Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk eğitiminin niteliğini artırmaya yönelik kapsamlı düzenlemelerin hayata geçirileceğini açıkladı. Tunç, sınav sistemi, kontenjanlar ve fakültelere giriş koşulları başta olmak üzere birçok alanda köklü değişiklikler yapıldığını belirtti.

“Hukuk eğitimi adalet sisteminin temelidir”

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tunç, son dönemde hukuk eğitiminin kalitesine ilişkin çeşitli raporlar ve eleştirilerle karşılaştıklarını ifade etti. Bu değerlendirmelerin bir bölümünün eksik bilgiye dayandığını savunan Tunç, yapılan reformların görmezden gelindiğini söyledi.

Hukuk eğitimini yalnızca bir diploma süreci olarak görmediklerini vurgulayan Tunç, “Zayıf bir hukuk eğitimi, güçlü bir adalet sistemi üretemez. Hukuk eğitimi, yargının gücü ve toplumun hakkaniyet duygusunun temelidir” dedi.

Hukuk fakültelerinde kontenjanlar azaltıldı

Adalet Bakanı Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a desteklerinden dolayı teşekkür ederek hukuk fakültelerindeki kontenjanlara ilişkin veriler paylaştı.

Tunç’un açıklamasına göre: hukuk fakültelerinin kontenjanları 14 binden 10 bine düşürüldü. Vakıf üniversitelerinde ise kontenjanları azaltılarak toplam sayı 8 bine indirildi.

Bu adımların temel amacının nicelik değil nitelik olduğunu vurgulayan Tunç, daha fazla mezun yerine daha iyi yetişmiş hukukçular hedeflediklerini söyledi.

2026 YKS tercih sonuçları hangi tarihte açıklanacak? ÖSYM YKS tercih sonuçları tarihi belli mi?
2026 YKS tercih sonuçları hangi tarihte açıklanacak? ÖSYM YKS tercih sonuçları tarihi belli mi?
İçeriği Görüntüle

Hukuk fakültelerine girişte başarı şartı

Hukuk fakültelerine girişte ilk 100 bin başarı sıralaması şartı getirildiğini hatırlatan Tunç, hukukun artık sadece tercih edilen değil, başarıyla kazanılan bir alan olduğunu ifade etti.

Ayrıca meslek yüksekokullarından hukuk fakültelerine dikey geçiş kaldırıldı ikinci öğretim programları ise kapatıldı.

Tunç, hukuk eğitiminin bütüncül ve sistematik bir formasyon gerektirdiğini, kısa yollarla telafi edilemeyeceğini dile getirdi.

Hukuk mesleklerine giriş sınavı zorunlu hale geldi

Reformların bununla sınırlı kalmadığını belirten Tunç, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavının uygulamaya alındığını açıkladı. Artık yalnızca diploma sahibi olmanın yeterli olmayacağını vurgulayan Tunç, mesleki yeterliliğin objektif bir sınavla ölçüleceğini söyledi.

Bu düzenlemenin hukuk alanında kalite güvencesi sağladığını belirten Tunç, şunları kaydetti:

"Bakınız, hukuk fakültelerindeki kontenjanları 14 binden 10 bine düşürdük. Bu yıl ayrıca vakıf üniversitelerinde de ciddi bir azaltıma giderek toplamı 8 bine indiriyoruz. Çünkü amacımız nicelik değil, nitelik. Daha çok mezun değil, daha iyi yetişmiş hukukçular istiyoruz. Hukuk fakültelerine girişte ilk 100 bin başarı sıralaması şartını getirdik. Artık hukuk, sadece tercih edilen değil, başarıyla hak edilen bir alan. Meslek yüksekokullarından hukuk fakültelerine dikey geçişi kaldırdık. Çünkü hukuk eğitimi, baştan sona bütüncül ve sistematik bir formasyon gerektirir, kısa yollarla telafi edilemez. İkinci öğretimleri kapattık. Hukuk gibi yoğun ve disiplinli bir eğitim, 'akşam programı' mantığıyla yürütülemez. Bu alan tam zamanlı ciddiyet ister. Bununla da yetinmedik. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavını getirdik. Artık diploma tek başına yeterli değil, mesleki yeterlilik objektif bir sınavla ölçülüyor. Bu, kalite güvencesidir."

Kaynak: T24