Bu yıl 42’ncisi düzenlenen İstanbul Film Festivali, 6 Nisan akşamı Kadıköy Belediyesi’ne bağlı tarihi Süreyya Operası’nda başladı. Katılımcıların birbirinden renkli anlara şahitlik ettiği açılış töreninde, Sinema Onur Ödülü’ne layık görülen usta sanatçı Nevra Serezli ödülünü Metin Akpınar’dan alırken ayakta alkışlandı.

Haber: Deniz Ali Tatar

Adıyaman'da "1. Uluslararası Kommagene Fotoğraf Zirvesi" başladı Adıyaman'da "1. Uluslararası Kommagene Fotoğraf Zirvesi" başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 42. kez düzenlenen ve İstanbulluları sinemaya doyuran İstanbul Film Festivali başladı. 6 Nisan Perşembe akşamı Kadıköy’de bulunan tarihi Süreyya Operası’nda başlayan festivalin gösterimleri ise, 7 Nisan Cuma günü itibariyle sürüyor. Festival kapsamında Türkiye ve dünya sinemasından bol ödüllü ve nitelikli filmler yer alırken, gösterimler 12 gün boyunca İstanbul’un çeşitli noktalarında devam edecek. Açılış gecesinin sunuculuğunu üstlenen Ali İhsan Varol, hem esprileriyle hem de sinema anılarıyla geceye renk kattı. Sahneye festivalin sponsorlarına plaket takdim etmek için çıkan İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner’e övgülerde bulunan Ali İhsan Varol, “Bu festival sayesinde Ken Loach gibi usta bir yönetmeni ve filmlerini tanıdım. Size sunabileceğim bir plaketim yok, ama elimi sıkarsanız çok mutlu olurum” dedi.

Nevra Serezli ve Metin Akpınar’a alkış fırtınası

Festivalin açılış törenlerinde bir gelenek haline gelen “Sinema Onur Ödülleri” ise, gecenin en çok alkış alan anı oldu. İlk ödül, ömrünü sinema ve tiyatronun yanı sıra ekranlara da adamış usta oyuncu Kayhan Yıldızoğlu’na takdim edildi. Geceye sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Yıldızoğlu’nun yerine ödülü, torunu Zeynep Aybar aldı. Dedesi Kayhan Yıldızoğlu sayesinde sinemaya olan aşkının başladığını söyleyen Aybar, bu ödülü almasının dedesiyle olan ilişkisini taçlandırdığını söyledi. Geceye bir video gönderen Kayhan Yıldızoğlu ise, tüm festival ekibine teşekkürlerini sundu.

Gecenin bir diğer Sinema Onur Ödülü ise, gerek tiyatro kariyeriyle, gerek rol aldığı filmler ve dizilerde canlandırdığı karakterlerle her zaman beğeni toplayan usta oyuncu Nevra Serezli’ye takdim edildi. Dublaj sanatında da büyük bir başarıya sahip olan Serezli, sahnede unutamayacağı anlar yaşadı. Bir efsane olan Deve Kuşu Kabare’de beraber rol aldığı duayen sanatçı Metin Akpınar’ın elinden ödülü alan Nevra Serezli, sahnede duygusal anlar yaşadı. Serezli ve Akpınar’ı sahnede gören tören katılımcıları ise, ikiliyi alkış yağmuruna tuttu. Yıllarca beraber çalıştığı Nevra Serezli’ye övgüler yağdıran Metin Akpınar, Serezli’nin Sinema Onur Ödülü’nü çok önceden hak etmiş olduğunu ve bu ödülü kendisine takdim etmekten dolayı onur duyduğunu söyledi. Ödülünü Metin Akpınar’ın elinden almaktan dolayı çok değerli hissettiğini söyleyen Serezli, “Ödül için teşekkür konuşması hazırlamıştım, ama Metin’i görünce hepsini unuttum. Metin’in elinden bu ödülü aldığım için çok mutluyum. Sahnede oyunculuk adına ne varsa, Zeki ve Metin’den öğrendim. Bir ödüle değer görülüyorsam, bu sizlerin sayesindedir” dedi. Salondaki alkışın üzerine Akpınar’a seslenen Serezli, “İkimiz beraber sahneye çıkınca salon kıyameti koparıyor, bir şey yapmak lazım.” Deyince salonda bir kez daha alkış tufanı yaşandı. Daha önce hep tiyatrodaki başarısından ödül aldığını ama sinema dalında ilk kez ödül aldığını söyleyen Serezli, tüm festival ekibine teşekkür etti.

Dünya sinemasının ödüllü filmleri

Festivalin direktörlüğünü üstlenen Kerem Ayan, festivalin açılış töreninin Süreyya Operası’nda olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Ayan, “Moda’da oturmayan bir Moda çocuğu olarak, burası benim için hep Süreyya Sineması olmuştur. Burada çok film seyrettim, bunlardan biri de Rocky 3’tür mesela. Yıllar sonra burada festivalin açılışını yapmak çok mutluluk veriyor bana. Bu imkanı sunan Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.” dedi. Yaşanan deprem felaketine dikkat çekerek yılın kötü başladığını belirten Ayan: “İnşallah yılın geri kalanı; birbirimize hikayeler anlatarak, bir nebze de olsa güzel gider. Film gösterimlerimize umutla, bir arada olarak ve tüm sinemaseverleri bekleyerek başlıyoruz” dedi.

Festivalin bu yılki programında birçok yurt dışı festivalinde ödül almış filmin bulunduğuna dikkat çeken Ayan, “Berlin Film Festivali’nin büyük ödülü Altın Ayı’yı kazanan ‘Küçük Evren’, Venedik Film Festivali’nin büyük ödülü Altın Aslan’ı kazanan ‘Hayatın Tüm Acıları ve Güzellikleri’nin yanı sıra François Ozon, Christian Petzold, Hong Sang-soo ve Fatih Akın gibi usta yönetmenlerin de son filmlerini festival programımıza aldık” dedi. Ayrıca gösterimler dışında birçok etkinlik ve söyleşinin de festival programında yer aldığının altını çizen Ayan, “3. Film Festivalleri Sempozyumu da İstanbul Film Festivali iş birliğiyle festival kapsamında, 7-8-9 Nisan2023 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenecek. Bu yılın teması ise ‘Film festivalleri, fonlar ve sinema endüstrisi’ olarak belirlendi. Kurgucular Dayanışması (KUDA) ile iki panel planladık. İlk panelde, festival programımızda yer alan filmlerin kurgucuları, bu filmlerin kurgusunda yaşadıkları serüvenleri ve film yaratma süreçlerinde kurgucunun rolünü anlatacaklar. Bu panel “Kurmaca Filmlerde Kurgu Süreci” adıyla 8 Nisan Cumartesi günü Depo’da olacak. Bir diğer panelimiz “Belgesel Filmlerde Kurgu Süreci” ise, 15 Nisan Cumartesi günü Kadıköy’de bulunan Sinematek/Sinema Evi’nde yapılacak. Ayrıca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof.Dr. Sami Şekeroğlu Sinema TV Araştırma ve Uygulama Merkezi kapsamında yer alan film arşivinin geleceği ve planlanan yeni projeler de anlatılacak. Bu panel ise ‘Ulusal Film Arşivinin Yapılandırılması’ adıyla, 11 Nisan 2023 Salı günü Salt Galata Oditoryum’da gerçekleşecek” dedi.

Festivalin açılış töreninin ardından ise, Charlotte Regan’ın yönettiği “Scrapper (Hırçın)” filminin gösterimi gerçekleşti. Film bu yıl, Sundance Film Festivali'nde Dünya Sineması-Dram kategorisinde yarışmış ve Büyük Jüri Ödülü’nü kazanmıştı. Festivalin bu yılki film gösterimleri, toplam 6 noktada yapılacak. Bu noktalar; Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Fransız Kültür Merkezi, Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olarak belirlendi.

Editör: Ahmet Ertüm