Haber Merkezi - İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı 'onaylı randevu' uygulamasının hastanelerde çatışma ortamını doğurabileceğini, sağlıkta şiddeti daha da artırabileceğine dikkat çekti.
 
ANKA'dan Fatih Özkılınç'ın haberine göre, yeni sistemin çok yürüyebilecek bir uygulama olmadığını belirten Özyurt, Merkezi Hekim Randevu Sisteminde (MHRS) başaltılan onaylı randevu uygulamasını ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi.

Yeni sistemin üzerine çalıştıklarını da ekleyen Özyurt, "Üstünde epeyce çalıştık bunun. Çok yürüyebilecek bir uygulama değil. Yani randevu aldı, randevudan bir gece evvel randevusunu onaylamak zorunda. Onaylamazsa iptal oluyor. Bir sonraki randevuya kalıyor. Onayladığı halde gelmezse yine 15 gün randevu alamıyor. Ama acil durumlarda 'hastam ağır, muayene olması lazım' derse gidip muayene olabiliyor. Böyle olunca bu sisteme gerek duyulmayabilirdi. Çok doğru değil" ifadelerini kullandı. 

"Fikir alınmadı"

Memişoğlu'ndan TUSAŞ açıklaması: İnşallah bütün yaralıları taburcu edeceğiz Memişoğlu'ndan TUSAŞ açıklaması: İnşallah bütün yaralıları taburcu edeceğiz

Öte yandan, Bakanlığın, söz konusu kararı meslek odalarının, sendikaların ve hekimlerin görüşünü almadan verdiğini Özyurt, şöyle konuştu:

"Mutlaka bu işin tamamen içinde olan; tabip odalarının, sağlık sendikalarının karar aşamasında fikirlerinin alınması gerekir. Sadece onlar da değil; önde gelen üniversite tıp fakülteleri, eğitim veren devlet hastanelerinin de mutlaka görüşünün alınması lazım. Çünkü işin içinde, mutfağında olan onlar. Bu işin ne kadar yürüyeceğini, ne kadar yürümeyeceğini, nasıl ters sonuçlar oluşturabileceği onlar da mutlaka Sağlık Bakanlığı kadar yetkin olarak biliyorlardır. O yüzden bu uygulama yürürlüğe girmeden evvel bu fikirlerin alınmış olmasını çok önemsiyorum. Ama alınmadan ortaya kondu. Göreceğiz nasıl yürüyeceğini." 

"Hekimler için zorlu bir süreç olacak"

Prof. Dr. Özyurt, yeni uygulamanın sağlıkta şiddeti daha da artırabileceğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Hekimlere olan şiddeti muhtemelen arttıracak. Çünkü randevu onaylamadı ama ertesi gün muayene olmaya gitti. Sağlık Bakanlığı'nın öyle bir ifadesi de var; 'çok acil durum varsa gidip muayene olabilir' diye. Dışarıda bekleyen hastalarla, içeride hasta bakmaya çalışan hekim üstünde yarattığı stresi düşünmek bile istemiyorum. Hem orada bekleyip sırasına gelmesini bekleyen hastalar hem içeride hastaları tedavi etmeye, bir plan yapmaya çalışan hekimler için zorlu bir süreç olacak. Ama ileride daha iyi bir noktaya getirilebilir mi? Bu konuda paydaş olan diğer kurumlardan da fikir alınarak daha ideal bir noktaya çekilebilir."

Editör: Haber Merkezi