Bolu Kartalkaya’da 21 Ocak’ta meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin davada ikinci duruşma, yarın Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülecek. 19’u tutuklu 32 sanığın yargılandığı davada, Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu.
Yoğun katılım ve güvenlik gerekçesiyle duruşma, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda oluşturulan geçici duruşma salonunda yapılacak.
İlk duruşma, beş gün boyunca sürmüş ve sanıkların savunmaları tamamlanmıştı. O duruşmada, itfaiye eri İrfan Acar tutuklanırken, mutfak çalışanı Faysal Yaver adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.
Savcıdan 1950'şer Yıl Hapis İstemi
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 21 sayfalık esas hakkındaki mütalaada, aralarında otel sahibi Halit Ergül'ün de bulunduğu 7 sanık için 78 kez “olası kastla öldürme” suçundan 1950’şer yıl hapis cezası istendi.
Ayrıca, bu sanıklar hakkında “olası kastla yaralama” ve “nitelikli mala zarar verme” suçlarından da toplamda 178 yıl 582 aya kadar hapis cezası talep edildi.
Otel Sahibi Aileye “Bilinçli Taksir” Suçlaması
Otelin yönetiminde bulunan Halit Ergül’ün eşi Emine Murtezaoğlu ve kızları Ceyda Hacıbekiroğlu ile Elif Arashakkında ise bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan cezalandırılmaları istendi.
Mütalaa Açıklandı
Bolu İl Özel İdaresi personeli olan sanıklar Sırrı Köstereli, Bünyamin Bal, Yeliz Erdoğan ve Mehmet Özel’in denetimlerde dikkatsiz ve tedbirsiz davrandıkları gerekçesiyle bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan cezalandırılmaları istenirken Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri olan sanıklar İbrahim Polat ve İsmail Karagöz hakkında da çalıştırdıkları işçilerin otelde konaklamalarına izin verdikleri, sanıkların otelin yangın güvenliğinin bulunmadığını yapılan inceleme ve denetim neticesinde bilmelerine ve oluşabilecek neticeyi öngörebilmelerine rağmen vefat eden Eslem Uyanık, Şevval Şahin ve Esra Nazik’in otelde konaklamalarına izin vermek suretiyle ölümlerine neden oldukları gerekçesiyle bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan cezalandırılmaları talep edildi.
Bakanlık Yetkililerine Yargı Yolu Açıldı
Yangında hayatını kaybeden Yiğit Gençbay ve Alp Mercan’ın aileleri, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri hakkında soruşturma izni talebinde bulunmuştu.
Her iki bakanlık aylarca yanıt vermezken, aileler bu durumu “zımni ret” olarak değerlendirerek dava açtı.
Ankara 7. ve 27. İdare Mahkemeleri, söz konusu "zımni ret" işlemlerinin iptaline karar verdi.
Bu kararla, bilirkişi raporlarında sorumlulukları tespit edilen bakanlık yetkilileri hakkında soruşturma açılmasının önü resmen açılmış oldu.
Ne Olmuştu?
21 Ocak 2025 tarihinde Bolu'nun ünlü kayak merkezi Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de çıkan yangında, aralarında çocukların da bulunduğu 78 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi ise yaralanmıştı. Yangının ardından Türkiye çapında büyük bir tepki oluşmuş, olayda sorumluluğu bulunan kişi ve kurumlara yönelik geniş çaplı bir soruşturma başlatılmıştı.




