ANKARA - Çankaya, Kocatepe, Bahçelievler, Başkent ve Emek Rotary Kulüpleri ile Çankaya Belediyesi işbirliğinde, Çankaya Belediyesi gündüz bakımevi öğretmenlerine çocukların göz sorunlarının erken tespiti konusunda "Çocuk Göz Sağlığı" eğitimi verildi.

Çankaya Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Okulöncesi eğitimde Türkiye’de en büyük kapasiteye sahip olan Çankaya Belediyesi, çocukların akademik eğitimlerinin yanı sıra eğitimlerine etki edebilecek sağlık problemlerini de önemsiyor. Çankaya Belediyesi, Çankaya’da bulunan rotary kulüpleri ile işbirliği yaparak, gündüz bakımevi öğretmenlerinin, çocukların göz kusurlarının tespiti konusunda eğitim almalarını sağladı.

Çocukların özellikle okula başladıkları dönemlerde daha çok ortaya çıkan görme sorunlarına ilişkin öğretmenlere eğitim veren Liv Hospital Ankara Göz Bölümü Doktoru Bekir Sıtkı Aslan, çocukların davranış biçimlerini gözleyen öğretmenlerin, doktorların erken tanı koymasında önemli bir etken olduğunu söyledi. Belediye’nin gündüz bakımevlerinde görev yapan 110 öğretmenin katıldığı "Çocuk Göz Sağlığı" eğitiminde öğretmenler, temel göz kusurlarını tespit etmeyi de uygulamalı olarak öğrendiler.

OYUNLA DA TESPİT EDİLEBİLİYOR

Çocukların görme becerilerinin geliştirilmesinde okulöncesi öğretmenlerine çok iş düştüğünü belirten Op. Dr. Bekir Sıtkı Aslan, "Çocukların karşılıklı top atıp tutmalarını teşvik etmeli, yüksek sesle okuyarak okunan materyali çocuğun takip etmesini sağlamalı, çocukları, tebeşir ve boyalarla tahtada uğraştırmalı, el-göz koordinasyonu için puzzle ve benzeri oyunlar oynamaya teşvik etmeli, boyama  kitapları- kesme yapıştırma işleri yapmaları sağlanmalı" önerilerinde bulundu.

ÇOCUĞUNUZ BUNLARI YAPIYORSA DİKKAT!

Göz sağlığının çocuğun yaşam kalitesi ve okul başarısında önemli bir etken olduğuna ve erken tanının kusurların erken giderilmesine imkan tanıdığına dikkat çeken Bekir Sıtkı Aslan, "Çocuklar televizyonu yakından izliyor veya kitap okurken çok yakın tutuyorlarsa, gözleri boş bakarken kayıyorsa, başlarını hep aynı pozisyonda eğik tutuyorlarsa, sık sık gözlerini ovuyorlarsa, dikkat dağınıklığı gösteriyorlarsa, gözlerini sık sık sağa ve sola döndürüyorlarsa, ışığa hassasiyetleri varsa, el-göz ve vücut koordinasyonları yetersizse, renkli resimler, puzzle ve diğer dikkat gerektiren işlemler yapmaktan kaçınıyorlarsa görme problemleri vardır" diye konuştu.

Göz kusurları nedeniyle çocukların sosyal ve fiziksel olarak yaşıtlarından geri kalmaması ve arkadaşlarıyla iletişim zorluğu çekmemesi için eğitim alan gündüz bakımevleri öğretmenleri, gerekli taramalar sonucunda görme sorunu olan çocukların ailelerine bilgi vererek göz doktoruna görünmelerini sağlayacak.

Editör: TE Bilisim