İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Alman mevkidaşı Johann Wadephul ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, müzakere sürecine dair bakış açılarını ve beklentilerini paylaştı.
"Diplomasiye ihanet edildi"
İran medyasına yansıyan bilgilere göre Arakçi, ABD’nin geçmişte verdiği sözleri defalarca tutmadığını belirterek, bu durumun derin bir güven bunalımına yol açtığını vurguladı. Arakçi, İslamabad’daki görüşmelere dair şu ifadeleri kullandı:
"ABD’nin daha önce verdiği sözleri yerine getirmemesi ve diplomasiye ihanet etmesi nedeniyle bu görüşmelere tam bir güvensizlikle giriyoruz. Son bir yılda İran’ı hedef alan saldırılarda ABD ve İsrail’in işlediği suçlar hafızamızda tazeliğini koruyor."
İran’ın ateşkes şartları: Tazminat ve hesap verme
İran’ın ateşkes kararını "sorumlu bir adım" olarak nitelendiren Arakçi, bu kararın arkasında yatan stratejik hedefler isavaşın tamamen sonlandırılması, İran’a verilen zararların tazmin edilmesi, saldırıların sorumlularının hesap vermesi şeklinde sıraladı.
Arakçi, İran halkının haklarını ve ulusal çıkarlarını korumak için "tam yetkiyle" mücadele edeceklerini ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın ilkelerine her ülkenin uyması gerektiğini hatırlattı.
Almanya’dan "Lübnan" vurgusu ve barış umudu
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ise görüşmede ateşkes kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Wadephul, özellikle İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının durdurulmasının bölge istikrarı için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.




