Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump, Kremlin'in açıklamasına göre yaklaşık 1,5 saat süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, görüşmenin ABD tarafının önerisiyle yapıldığını belirterek iki liderin hem ikili ilişkileri hem de uluslararası gündemde yer alan başlıkları değerlendirdiğini bildirdi.
Görüşmenin başlangıcında bağımsızlık günü mesajı verildi
Uşakov'un aktardığına göre görüşmenin başında Putin, Trump'ın yanı sıra Amerikan halkının Bağımsızlık Günü'nü kutladı. İki lider, Rusya'nın Amerikan devletinin gelişimine yaptığı tarihi katkıyı anımsatarak iki ülke arasında geçmişten gelen ortak sayfalara saygı gösterilmesinin önemine vurgu yaptı. Telefon görüşmesinde ayrıca, 2. Dünya Savaşı sırasında iki ülke arasında kurulan ittifak da gündeme geldi.
Yıl içindeki dördüncü temas gerçekleşti
Kremlin yetkilisi, Putin ile Trump'ın bu yıl dördüncü kez görüştüğünü belirtti. Uşakov, telefon görüşmesinin iş odaklı ve yapıcı bir atmosferde geçtiğini ifade ederek, iki liderin ikili ilişkiler ile uluslararası gündemde yer alan güncel gelişmeleri açık şekilde ele aldığını söyledi.
Ukrayna konusu görüşmenin ana başlıklarından biri oldu
Görüşmede Ukrayna savaşı da kapsamlı şekilde değerlendirildi. Uşakov, şu ifadeleri kullandı:
"Başkanlar doğal olarak, Trump'ın 7-8 Temmuz'da Türkiye'de yapılacak NATO zirvesine katılımı da dahil olmak üzere Ukrayna sorunu konusuna değindiler. ABD Başkanı Trump, (Ukrayna'da) çatışmalara hızlı bir şekilde son verilmesini ve krize barışçıl çözümler bulunmasını kolaylaştırmaya hazır olduğunu yineledi."
Kremlin'e göre Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile damadı Jared Kushner, arabuluculuk çalışmalarını sürdürmeyi planlıyor. Uşakov, iki ismin uygun bir zamanda Moskova'ya gitmeye hazır olduğunu aktarırken, Rus tarafının da sorunun diplomatik yollarla çözülmesinden yana tutumunu yineledi.
Putin cephedeki gelişmeleri Trump'a aktardı
Uşakov, Avrupalı yöneticilerin cephede yaşanan gelişmelere ilişkin yanlış değerlendirmeler yaptığını ve çatışmanın uzamasını destekleyen bir yaklaşım sergilediklerini öne sürdü. Açıklamaya göre Putin, telefon görüşmesinde Rus ordusunun cephe hattındaki ilerleyişi ile savaş alanındaki mevcut durumu Trump'a anlattı.
İran konusundaki beklentiler de ele alındı
Telefon görüşmesinde İran çevresindeki gelişmeler de gündeme geldi. Uşakov, Putin'in ABD ile İran arasında varılan mutabakat zaptına dayalı müzakere sürecinin ilerlemesine yönelik beklentisini dile getirdiğini söyledi.
Trump'ın ise Rus tarafının dengeli yaklaşımı ile yapıcı önerileri nedeniyle teşekkür ettiği aktarıldı. Görüşmede ayrıca iki lider; askeri, siyasi ve ekonomik alanlar başta olmak üzere ikili temasların sürdürülmesinin önemini vurguladı.
Uşakov, "Burada, ülkelerimiz arasında karşılıklı yarar sağlayan işbirliği için muazzam fırsatlar açıkça görülmektedir. Bunu başarmak için Trump'ın da vurguladığı gibi, Ukrayna sorununun en kısa sürede çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.
Baykonur görevi iş birliği örneği olarak değerlendirildi
Kremlin açıklamasına göre görüşmede, önümüzdeki günlerde Baykonur Uzay Üssü'nden Uluslararası Uzay İstasyonu'na ortak Rus-Amerikan mürettebatının gönderilecek olmasının sembolik önemine de dikkat çekildi. Bunun iki ülkenin ortak çalışma iradesini gösteren somut örneklerden biri olduğu belirtildi.
Uşakov ayrıca Trump'ın St. Petersburg'daki Ermitaj Müzesi'ne duyduğu kişisel hayranlığı dile getirdiğini aktardı. Görüşmede futbol da konuşulurken, Putin'in Dünya Kupası organizasyonu için ABD'ye başarı dileklerini ilettiği bildirildi.
Taraflar yeniden görüşme konusunda mutabakata vardı
Kremlin yetkilisi, iki liderin iletişimi sürdürme ve yakın zamanda yeniden görüşme konusunda mutabakata vardığını belirterek Trump'ın Rusya'yı ziyaret etmesi yönündeki davetin geçerliliğini koruduğunu ifade etti.




