Wall Street, teknoloji hisselerine gelen satış baskısı ve yoğun makroekonomik veri gündemiyle günü ekside kapattı. 2026 yılının ilk yarısında yapay zeka çılgınlığı ve çip sektöründeki ralliyle zirve tazeleyen endeksler, yatırımcıların kâr realizasyonuna gitmesiyle ivme kaybetti.

Wall Street kapanış rakamları: Nasdaq ve S&P 500 Düştü

Kapanış zili çaldığında New York borsasında ana endeksler satıcılı bir seyir izledi:

Çip devlerinde sert düşüş, Meta’dan dev yapay zeka hamlesi

Günün en dikkat çekici hareketleri teknoloji ve yarı iletken (çip) sektöründe yaşandı. Küresel çip üreticilerinden Micron Technology hisseleri yüzde 10,6 gibi sert bir düşüş kaydederken, Broadcom yüzde 2,2 ve yapay zeka rallisinin öncüsü Nvidia yüzde 1,3 değer kaybetti.

Buna karşın, sosyal medya ve teknoloji devi Meta, piyasadaki negatif havadan pozitif ayrışmayı başardı. Şirketin, yeni bir bulut altyapısı kurmayı planladığı ve burada oluşacak fazla yapay zeka işlem gücünü diğer şirketlere satmayı hedeflediğine yönelik haber akışı, hisselere doping etkisi yaptı. Meta hisseleri günü yüzde 8,8 kazançla tamamladı.

Fed Başkanı Kevin Warsh: "%2 enflasyon hedefinde keararlıyız"

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Kevin Warsh’un, Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından Portekiz’de düzenlenen Merkez Bankacılığı Forumu’nda yaptığı açıklamalar yatırımcıların odağındaydı. Gelecek dönem faiz politikalarına yönelik net bir sinyal (ileriğe dönük yönlendirme) vermekten kaçınan Warsh, enflasyonla mücadele kararlılığını şu sözlerle vurguladı:

"Eğer insanlar bu merkez bankasının yüzde 2'nin üzerindeki bir enflasyon hedefini kabul edeceğini düşünürlerse, hayal kırıklığına uğrayacaklar. Bu dönemin ilk dört haftasında enflasyon beklentileri geriledi, enflasyon riskleri azaldı."

İstihdam verileri ve ISM PMI takip edildi

Bugün açıklanacak olan kritik tarım dışı istihdam raporu öncesinde, iş gücü piyasasına ait öncü veriler izlendi. Mayıs ayında JOLTS açık iş sayısının son iki yılın en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından, dün gelen özel sektör istihdam verisi haziran ayında iş gücü piyasasında bir yavaşlamaya işaret etti:

  • Özel Sektör İstihdamı: Haziranda 98 bin kişi artarak beklentilerin altında kaldı.

  • ISM İmalat Sanayi PMI: Haziranda 53,3 değerine gerilemesine rağmen, 50 referans değerinin üzerinde kalarak imalat sektöründe genişlemenin sürdüğünü ortaya koydu.

Trump ve Vance’ten İran-Katar müzakereleri açıklaması

Jeopolitik risk kuşağında ise ABD ile İran arasında Katar'da yürütülen barış müzakerelerine ilişkin gelen iyimser mesajlar piyasaların takibindeydi.

Müzakerelerin seyrine ilişkin değerlendirmede bulunan ABD Başkanı Donald Trump, "Her şey olması gerektiği gibi ilerliyor ve gidişat gayet iyi" ifadelerini kullandı. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance de sürece destek vererek, "Şu anda görüşmeler iyi gidiyor. Henüz çok erken bir aşamadayız ama görüşmeler iyi gidiyor" açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA