Kredi faizlerinin yükseltilmesi ve düşen alım gücü otomotiv sektörünü de etkiledi. Nisan ayında düşük seyreden satışların ardından markalar mayıs ayı boyunca kampanyalar uygulasa da sektördeki daralma devam etti. AB’nin yeni regülasyonları öncesi zararına düzenlenen kampanyaların etkisiyle satışlar mayıs ayında nisanı geride bıraktı. Ancak buna rağmen yıllık gerilemenin en az yüzde yüzde 20 olacağı tahmin ediliyor.

2024'e hızlı başlayan otomotiv sektöründe yılın ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç satışları yıllık bazda yüzde 25,2 artarak 295 bin 519 adet olarak gerçekleşmişti. Yüksek enflasyonla düşen alım gücü ve krediye erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle nisan ayında otomotiv satışları 20 ayın ardından ilk kez azaldı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre, Nisan 2024’te otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adede ulaştı.

Fiat ve Giorgio Armani'den yeni otomobil serisi Fiat ve Giorgio Armani'den yeni otomobil serisi

ODMD mayıs ayı satış rakamlarını 4 Haziran Salı günü açıklayacak. Sektör kaynakları, mayıs ayında 80-85 bin adet aralığında otomobil ve hafif ticari araç satıldığını tahmin ediliyor. 

Bu tahmine göre satışlar Mayıs 2023’ün en az yüzde 20 altında kalacak. 2023 Mayıs ayında 111 bin 456 adet otomobil ve hafif ticari araç satılmıştı.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar