Rus ordusunun Harkiv bölgesine düzenlediği saldırılarda 10 kişi yaşamını yitirdi
Rus ordusunun Harkiv bölgesine düzenlediği saldırılarda 10 kişi yaşamını yitirdi
İçeriği Görüntüle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi ile ilgili planının uygulanması halinde Rusya’nın sürece dahil olmaya hazır olduğunu belirterek, “Rusya’nın bu süreçte ortaya çıkacak sorunların çözümü için teklif edeceği çok şey var” dedi.

Kremlin’in açıklamasına göre Putin, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Konseyi toplantısı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan ile Uçak Krizi

Putin, Azerbaycan ile ilişkileri değerlendirirken, iki ülke arasında ciddi bir kriz olmadığını ifade etti. Ancak, 25 Aralık 2024’te Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşen AZAL’a ait "Embraer 190" tipi yolcu uçağıyla ilgili “duygusal bir kriz” yaşandığını belirtti. “Bu trajik olay karşısında zamana ve teknik araştırmalara ihtiyacımız vardı,” diyen Putin, dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştüğünü ve ilişkilerin normalleşme sürecine girdiğini vurguladı.

Trump ile Alaska Görüşmesi

ABD Başkanı Trump ile Ağustos ayında Alaska’nın Anchorage kentinde gerçekleştirdikleri görüşmenin detaylarına değinen Putin, “Görüşmenin içeriğini açıklamadık ama Ukrayna meselesinde barışçıl çözüm için ortak anlayışa vardık” dedi. Görüşmenin müttefiklerle birlikte ele alınacağını belirten Putin, “Alaska’daki anlaşmalar çerçevesinde ilerliyoruz. Herhangi bir değişiklik söz konusu değil” ifadesini kullandı.

"Trump’ın Çabaları Tarihi Olabilir"

Trump’ın Gazze planını desteklediklerini ifade eden Putin, “Plan, Gazze’deki yönetimin Filistin Yönetimi’nin kontrolüne geçmesini öngörüyor. Eğer Donald’ın çabaları sonuç verirse, bu tarihi bir olay olur” değerlendirmesinde bulundu.

Putin, dün Irak Başbakanı ve Arap Birliği Zirvesi Başkanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı telefon görüşmesinde, 15 Ekim’de Moskova’da düzenlenmesi planlanan Rus-Arap Zirvesi’nin ertelendiğini açıkladı. Ertelemenin gerekçesi olarak Gazze'deki ateşkes sürecini gösteren Putin, “Bu inisiyatif bana ait. Trump’ın bölgedeki çabalarına engel olmak istemedim. Bu da bir başarıdır” dedi.

Nobel Yorumu: “Trump Hak Edip Etmedi, Bilemem”

Putin, Trump’ın Nobel Barış Ödülü’nü hak edip etmediği yönündeki soruya, “Bu kararı ben veremem. Ancak Trump, yıllardır süren ağır krizleri çözme konusunda gerçekten çaba sarf ediyor. Özellikle Ukrayna ve Orta Doğu örneklerinde bunu görüyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Tomahawk ve Nükleer Silahlar

ABD'nin Ukrayna’ya Tomahawk füzesi göndermesi ihtimaline değinen Putin, “Bu durumda Rus hava savunma sistemini daha da güçlendireceğiz” dedi.

2026’da sona erecek olan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (New START) hakkında da konuşan Putin, birkaç ay içinde karar alınabileceğini belirtti. “Eğer ABD uzatmak istemezse bu bizim için kritik değil. Nükleer caydırıcılık kapasitemiz planlı şekilde gelişiyor. Yakında yeni bir silahı tanıtma fırsatımız olacak” dedi.

Nükleer silah denemeleri konusunda bazı ülkelerin hazırlık yaptığını dile getiren Putin, “Eğer bu gerçekleşirse, biz de aynı denemeleri yaparız. Güvenliğin sağlanması açısından bu gerekli olabilir” ifadelerini kullandı.

Afganistan ve Sınır Güvenliği

Afganistan’daki mevcut yönetimin çabalarına rağmen ciddi sorunların sürdüğünü kaydeden Putin, özellikle Tacikistan sınırının güvenliğine dikkat çekerek, bu bölgedeki istikrarın önemli olduğunu vurguladı.

Muhabir: Tolga Çifci