Rusya'da yabancı teknoloji şirketlerine yönelik yasal yaptırımlara bir yenisi eklendi. Başkent Moskova'daki Taganskiy Bölge Mahkemesi Google, Telegram ve Microsoft hakkında açılan davaları sonuçlandırarak şirketlere toplam 11,1 milyon ruble para cezası verilmesine hükmetti.

Üç şirkete ayrı ayrı ceza verildi

Mahkeme, platformlarda yer alan ve Rusya tarafından yasaklanan içeriklerin kaldırılmamasını gerekçe gösterdi. Karara göre Telegram ve Google'a 3,8'er milyon ruble, Microsoft'a ise 3,5 milyon ruble para cezası uygulandı.

Böylece üç şirkete verilen cezaların toplamı 11,1 milyon rubleye ulaştı. Mahkeme, şirketlerin ilgili yasal yükümlülüklere uymadığı değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı platformlara yönelik cezalar sürüyor

Rusya'da Google, Telegram ve Microsoft'un yanı sıra Apple ve TikTok gibi yabancı teknoloji şirketlerine de daha önce benzer gerekçelerle para cezaları verilmişti.

Rus makamları, yasaklı içeriklerin kaldırılmaması ve ülkedeki yasal yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle çeşitli internet platformlarına yönelik yaptırımlar uyguluyor. Şirketlere verilen cezaların yanı sıra bazı platformların ülkedeki faaliyetlerine yönelik farklı kısıtlamalar da bulunuyor.

Google'ın cezaları 29 milyar rubleyi aştı

Google'a 2021'in sonlarından bu yana cirosu üzerinden verilen para cezalarının toplamının 29 milyar rubleyi geçtiği belirtiliyor. Şirketin Rusya'daki icra borcunun da 20 milyar rublenin üzerinde olduğu ifade ediliyor.

Google, Rusya'daki yasal düzenlemeler nedeniyle uzun süredir çeşitli para cezaları ve yaptırımlarla karşı karşıya bulunuyor. Son kararla birlikte şirkete uygulanan yaptırımlara bir yenisi daha eklenmiş oldu.

Telegram'a yönelik yaptırımlar da devam ediyor

Rusya'da Telegram'ın faaliyetlerine yönelik de çeşitli kısıtlamalar uygulanıyor. Moskova'daki mahkemelerin yalnızca 2026'nın ilk 6 ayında Telegram'a verdiği para cezalarının toplamının 100 milyon rubleyi aştığı bildiriliyor.

Yunanistan'da iki noktada yangın çıktı: Havadan ve karadan müdahale ediliyor
Yunanistan'da iki noktada yangın çıktı: Havadan ve karadan müdahale ediliyor
İçeriği Görüntüle

Son kararla Google, Telegram ve Microsoft'a verilen cezalar da ülkede yabancı internet platformlarına yönelik yasal uygulamaların sürdüğünü gösterdi.

Kaynak: Haber Merkezi