ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis'te düzenlediği basın toplantısının ardından İran başta olmak üzere bölgesel gelişmelere ilişkin açıklamalar yaptı. Trump, İran'la bugün sona eren 60 günlük çerçeve anlaşmanın devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya "Hayır" yanıtını verdi.
Trump, İran'la kapsamlı bir anlaşmaya varılıp varılamayacağına ilişkin soruyu da yanıtladı. ABD Başkanı, Tahran'ın anlaşma yapmak istediğini ancak Washington'ın gerekli gördüğü şartları kabul etmeyeceğini ifade etti.
İran'ın nükleer programına ilişkin değerlendirmesinde Trump, ABD'nin talepleri konusunda henüz istediği noktaya ulaşılmadığını belirtti. Trump ayrıca İran'ın hangi koşulda olursa olsun nükleer silaha sahip olamayacağı yönündeki mesajını yineledi.
Trump'tan Hürmüz Boğazı açıklaması
Trump, Hürmüz Boğazı konusunda daha önce yaptığı açıklamalara ilişkin de değerlendirmede bulundu. Boğazın ABD toprağı kabul edilmesi fikrini desteklediğini belirten Trump, "Bence bu harika bir fikir" ifadesini kullandı.
ABD Başkanı, Hürmüz Boğazı üzerinde tamamen ABD kontrolünün bulunduğunu savundu. Trump ayrıca İran limanlarına yönelik deniz ablukasının başarılı şekilde sürdüğünü ileri sürdü.
Trump'tan umman mesajı
Trump, Hürmüz Boğazı konusunda Umman'a yönelik açıklamalarının ardından bu ülkeyle ilgili de konuştu. Umman'ın ABD açısından bir sorun oluşturmadığını belirten Trump, ülkeye karşı sabrının tükenip tükenmediği sorusuna "Hayır ama pek iyi davrandıklarını düşünmüyorum ancak diğer konularda olduğu gibi onlarla da çok kolay başa çıkabiliriz" yanıtını verdi.
Trump'ın açıklamaları, İran'la ilişkilerin yanı sıra Hürmüz Boğazı ve bölgedeki ülkelerle ilgili değerlendirmeleri de kapsadı.
Trump, Güney Kore'nin İran politikasını eleştirdi
ABD Başkanı Trump, İran'la savaş sırasında Güney Kore'nin ABD'ye destek vermeyi reddettiğini belirterek bu duruma tepki gösterdi. Trump, ABD'nin uzun yıllardır Güney Kore'yi Kuzey Kore'ye karşı askeri açıdan koruduğunu ve bunun için milyarlarca dolar harcadığını savundu.
Trump, "Güney Kore'yi korumak için milyarlarca dolar harcıyoruz, aynı şey NATO için de geçerli, Avrupa'yı Rusya'dan korumak için yüz milyarlarca dolar harcıyoruz." dedi. Güney Kore lideriyle İran konusunda görüştüğünü aktaran Trump, destek talebine "Hayır" yanıtı aldığını söyledi.
Trump: Kim Jong-un ile birbirimizi anlıyoruz
Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ilişkisine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Kim Jong-un ile iyi bir ilişkisi olduğunu belirten Trump, Kuzey Kore liderinin kendisine saygı duyduğunu ifade etti.
"Ben onu anlıyorum, o da beni anlıyor. Kendisi birçok kişiden hoşlanmıyor, Biden'dan ve Obama'dan hoşlanmıyordu ancak benimle iyi bir ilişkisi var" diyen Trump, Kim Jong-un ile iletişiminin iyi olduğunu söyledi.
ABD Başkanı ayrıca kendi döneminde Kuzey Kore'nin Güney Kore açısından "büyük bir tehdit olmadığını" ima etti. Trump, bu değerlendirmeyle bağlantılı olarak Güney Kore ile gerçekleştirilen ortak askeri tatbikatların azaltılması yönündeki kararını da savundu.
ABD-Güney Kore tatbikatları azaltılacak
Trump, bir gün önce yaptığı açıklamada Güney Kore ile ABD arasında düzenlenen ortak askeri tatbikatların "önemli ölçüde" azaltılması talimatı verdiğini duyurmuştu. Kararın gerekçeleri arasında tatbikatların yüksek maliyeti ve Kim Jong-un ile sahip olduğu iyi ilişkileri gösteren Trump, ortak faaliyetlerin azaltılması yönündeki tutumunu yineledi.




