Tarım ve Orman Bakanlığı, 2026 yılının ilk yarısında tarım, kırsal kalkınma, toprak ve su kaynaklarının kullanımı ile tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalar için toplam 239 milyar 883,6 milyon lira harcadı. Tüketicinin korunmasına yönelik program kapsamında kullanılan kaynak ise 13 milyar 84 milyon 307 bin lira oldu.
Bakanlığın 2026 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'na göre, söz konusu faaliyetler için yıl başında 541 milyar 840,5 milyon lira ödenek ayrıldı. Bu kaynağın ilk 6 aylık dönemde 239 milyar 883,6 milyon lirası kullanıldı. Geçen yılın aynı dönemindeki toplam harcama 195 milyar 207 milyon lira olarak kaydedilmişti.
Tarım programına 120,7 milyar lira harcandı
Bakanlığın yılın ilk yarısındaki harcamalarında en yüksek pay tarım programına ayrıldı. Bu kapsamda 120 milyar 705,3 milyon lira kaynak kullanıldı.
Program kapsamında hayvansal, bitkisel ve su ürünleri üretiminin desteklenmesinin yanı sıra tarımsal araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütüldü.
Bitkisel ürünlerde arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik harcama yaklaşık 87 milyar liraya ulaştı. Hayvansal ürünlerin arz güvenliğine yönelik çalışmalar için ise yaklaşık 24 milyar lira kullanıldı.
Tüketicinin korunmasına 13,1 milyar lira ayrıldı
Tarım programının ardından en yüksek harcama tüketicinin korunması programında gerçekleştirildi. Bu alanda yılın ilk 6 ayında 13 milyar 84 milyon 307 bin lira harcama yapıldı.
Program kapsamında gıda ve yem güvenilirliğinin sağlanması, bitki sağlığının korunması ile hayvan sağlığı ve refahına yönelik çalışmalar gerçekleştirildi.
Tüketicinin korunması programında bitki sağlığı ile hayvan sağlığı ve refahına yönelik faaliyetler için yaklaşık 7 milyar 440 milyon 45 bin lira kaynak kullanıldı. Gıda güvenilirliğine ilişkin çalışmaların harcaması ise yaklaşık 5 milyar 644 milyon 262 bin lira oldu.
Kırsal kalkınma için 12,8 milyar lira kullanıldı
Bakanlığın ilk yarıdaki harcamalarında kırsal kalkınma da önemli bir yer tuttu. Bu program kapsamında 12 milyar 854 milyon 952 bin lira harcama gerçekleştirildi.
Kırsal kalkınmanın desteklenmesine yönelik faaliyetler için 3 milyar 489,1 milyon lira kullanılırken, diğer faaliyetlere 5 milyar 622,5 milyon lira kaynak ayrıldı.
Tarımsal eğitim, yayım, yayın ve danışmanlık faaliyetleri için ise 3 milyar 743,4 milyon lira harcama yapıldı.
Toprak ve su kaynakları için 1,4 milyar lira harcandı
Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı programı kapsamında yılın ilk 6 ayında 1 milyar 447,4 milyon lira kaynak kullanıldı.
Bu harcamanın yaklaşık 217 milyon 495 bin lirası su kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmalara ayrıldı. Toprağın ve arazinin korunması ile geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde ise yaklaşık 1 milyar 260 milyon lira harcama gerçekleştirildi.




