11 AĞUSTOS 2026 ALTIN FİYATLARI: Cumhuriyet altını, gram altın, çeyrek altın ve ons altın bugün kaç lira?
11 AĞUSTOS 2026 ALTIN FİYATLARI: Cumhuriyet altını, gram altın, çeyrek altın ve ons altın bugün kaç lira?
İçeriği Görüntüle

Ticaret Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren 19 serbest bölgenin ihracat performansına ilişkin veriler açıklandı. Ocak-temmuz döneminde serbest bölgelerden gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,9 artış göstererek 7,7 milyar dolara ulaştı.

Bakanlığın açıklamasında, temmuz ayında serbest bölgelerden yapılan ihracatın da yükseldiği belirtildi. Temmuz ihracatı yıllık bazda yüzde 11,3 artarak 1 milyar 152 milyon dolara çıktı.

Serbest bölgelerin ihracatında teknoloji payı yükseldi

Serbest bölgelerin ocak-temmuz dönemindeki ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 160,9 olarak hesaplandı. Temmuz ayında ise bu oran yüzde 152,5 seviyesinde gerçekleşti.

Serbest bölgelerdeki toplam satışlar içerisinde ihracatın payı da yüzde 76,8'e yükseldi. Böylece söz konusu oran, 7 aylık dönemler dikkate alındığında şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştı.

Bakanlığın verilerine göre, 2026'nın ilk 7 ayında serbest bölgelerin ihracatında teknolojik ürünlerin ağırlığı da arttı. Orta-ileri teknoloji ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 50,4, yüksek teknoloji ürünlerinin payı ise yüzde 7 olarak kaydedildi. İki grubun toplam payı yüzde 57,4'e ulaştı.

19 serbest bölgede 87 bin 655 kişi istihdam edildi

Ocak-temmuz döneminde 19 serbest bölgede toplam 1934 firma faaliyet gösterdi. Bu firmaların 474'ünün yabancı sermayeli olduğu belirtildi.

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin doğrudan sağladığı istihdam 87 bin 655 kişi olarak kaydedildi. Aynı dönemde toplam 2 bin 795 faaliyet ruhsatı tahsis edilirken bunların 2 bin 97'si yerli, 698'i yabancı kullanıcılara verildi.

Üretim faaliyetlerine yönelik ruhsatların toplam ruhsatlar içindeki oranı da geçen yılın aynı dönemine göre yükselerek yüzde 44,6'ya çıktı.

Ege Serbest Bölgesi ihracatta ilk sırada yer aldı

Serbest bölgeler arasındaki ihracat performansında Ege Serbest Bölgesi öne çıktı. Bölgenin ocak-temmuz dönemindeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre 132,2 milyon dolar artarak 1 milyar 963 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, 19 serbest bölgenin toplam ihracatının yüzde 25,5'ine karşılık geldi.

Bursa Serbest Bölgesi'nin ihracatı aynı dönemde yüzde 32,7 yükselerek 1 milyar 205 milyon dolara çıktı. Antalya Serbest Bölgesi ise temmuz ayında ihracatını yüzde 227,2 artırarak 115,1 milyon dolara yükseltti. Antalya'nın 7 aylık ihracatı da yüzde 40,2 artışla 447 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Adana-Yumurtalık ihracatını yüzde 32,3 artırdı

Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi de yılın ilk 7 ayında ihracatını yüzde 32,3 artırdı. Bölgenin ihracatı bu dönemde 341 milyon dolara ulaştı.

Batı Anadolu, Trabzon ve Antalya Serbest bölgelerinin de aralarında bulunduğu 6 serbest bölgede ihracat artışı yüzde 10'un üzerine çıktı.

Ege Serbest Bölgesi'nin yurt dışı ve Türkiye ile gerçekleştirdiği ticaretin toplam hacmi ise 3,73 milyar dolar oldu. Bu rakam, serbest bölgelerin toplam ticaret hacminin yüzde 22'sini oluşturdu.

Adana-Yumurtalık, Batı Anadolu, Gaziantep ve Trabzon Serbest bölgelerinde ticaretin dört yönünde de artış kaydedildi. Bakanlık, serbest bölgelerde teknoloji odaklı ve yüksek katma değerli üretimin artırılmasına yönelik çalışmaların sürdürüleceğini bildirdi.

Kaynak: Haber Merkezi