ABD Başkanı Donald Trump, İran ile varılan anlaşmanın ikinci aşamaya geçtiğini belirterek sürecin başarılı olacağına inandığını söyledi.

G7 Zirvesi kapsamında Fransa'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, anlaşmanın yeni bir döneme girdiğini ifade etti.

İsrail’de havalimanı krizi: 100 bin bilet iptal edilebilir
İsrail’de havalimanı krizi: 100 bin bilet iptal edilebilir
İçeriği Görüntüle

“İkinci aşama daha kolay olacak”

Trump, Washington yönetiminin anlaşma kapsamında İran'a herhangi bir ödeme yapmadığını belirterek, "İran'la anlaşmamızı yaptık ve başarılı olması gerekiyor. İkinci aşamaya geçiyor; bence bu aslında daha kolay olacak" dedi.

ABD Başkanı, anlaşmanın uygulanma sürecine ilişkin iyimser mesajlar verdi.

“İran asla nükleer silaha sahip olmayacak”

Trump, anlaşmanın temel hedefinin İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek olduğunu vurguladı.

“Benim için gerçekten önemli olan tek şey, İran'ın asla nükleer silaha sahip olmayacak olması ve anlaşma bunu açık ve net biçimde ortaya koyuyor” diyen Trump, Tahran'ın nükleer silah geliştirmeye yönelmesi halinde ciddi sonuçlarla karşılaşacağını söyledi.

İsrail ve Hizbullah değerlendirmesi

Trump, İsrail'in Lübnan'a yönelik operasyonlarını da değerlendirdi. Hizbullah konusunda Suriye yönetiminin etkili bir mücadele yürüttüğünü savunan Trump, İsrail'e bu konuda Suriye'nin inisiyatif almasına izin vermesi yönünde tavsiyede bulunduğunu anlattı.

ABD Başkanı, İsrail ile yakın ilişkilerinin sürdüğünü ancak Beyrut'a yönelik son saldırıyı onaylamadığını belirtti.

“ABD olmasaydı İsrail olmazdı”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile temas halinde olduğunu söyleyen Trump, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü olduğunu ifade etti.

Trump, "ABD olmasaydı İsrail olmazdı. Ben olmasaydım İsrail olmazdı" sözleriyle dikkat çekti.

İmza töreni cuma günü

ABD ile İran arasında 107 gün süren savaşın sona erdirilmesine yönelik mutabakat kapsamında ileri müzakerelerin ilk toplantısının cuma günü İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılması bekleniyor.

Trump, anlaşmanın imza süreci için Başkan Yardımcısı JD Vance'in Cenevre'ye gideceğini açıklarken, kendisinin de törene katılabileceğini söyledi. Anlaşma metninin ise imzaların ardından kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

Kaynak: Haber merkezi