Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2026 yılının ilk 6 ayında meydana gelen doğal afetlerin tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açtığını açıkladı. Bayraktar, sel, dolu, don, fırtına, aşırı yağış ve heyelan gibi afetler nedeniyle yaklaşık 900 bin dekar tarım alanının zarar gördüğünü belirtti.
Bayraktar, son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünyada doğal afetlerin sayısının ve şiddetinin arttığına dikkat çekti. Tarım sektörünün küresel ölçekte büyük kayıplar yaşadığını vurgulayan Bayraktar, afetlerin yalnızca ürünleri değil, üreticilerin tüm girdi maliyetlerini de boşa çıkardığını ifade etti.
Türkiye genelinde 900 bin dekar alan afetlerden zarar gördü
Afetlerin tarımsal üretime verdiği zararın tüm toplumu ilgilendirdiğini, 2025 ve 2026’da çok sayıda afet yaşandığını belirten Bayraktar, Türkiye’de yaşanan afetler ve etkilerine ilişkin şöyle konuştu:
"Afetlerin yaşandığı 70’ten fazla ilimize giderek mağdur olan üreticilerimizle yan yana geldim, yaşanan zararı bizzat gördüm. 2026 yılının ilk 6 ayında sel su baskınları, aşırı yağışlar, dolu, fırtına, don, aşırı kar yağışı, hortum ve heyelan afetleri tarımsal üretime zararlar verdi. Türkiye genelinde yaklaşık 900 bin dekar alan bu afetlerden zarar gördü. Bu yıl özellikle sel ve su baskınları, çiftçilerimizin üretim faaliyetlerini olumsuz yönde etkiledi. Zarar gören toplam alanın yaklaşık yarısı sel ve su baskınlarına maruz kaldı. 2026 yılının ilk 6 ayında; 28 ilde sel su baskını, 22 ilde don, 14 ilde aşırı yağış, 14 ilde dolu, 9 ilde fırtına, 9 ilde aşırı kar, 6 ilde heyelan ve yine 6 ilde hortum afetleri görüldü.
Afetlerin şiddetinin ve tarımsal üretim üzerindeki baskısının her geçen yıl arttığı açıkça görülüyor. Afetler yalnızca ürün kaybına neden olmuyor, üreticilerimizin sezon boyunca yaptığı tohum, gübre, ilaç, mazot ve işçilik gibi tüm harcamaların da boşa gitmesine yol açıyor. İçinde bulunduğumuz 2025-2026 sezonu ülke geneli için bereketli bir yıl olacak gibi görünüyor. Fakat doğal afetler sebebiyle ürününü, dolayısıyla da gelirini kaybeden üreticilerimiz için bu durum böyle olmayacaktır."
“Çiftçiye nakit destek verilmeli”
Şemsi Bayraktar, afetlerden zarar gören çiftçilerin acilen desteklenmesi gerektiğini belirterek şu çağrıyı yaptı:
"Bunun en önemli sebebi de devlet desteği olmasına rağmen sigorta primlerinin çiftçi gelirlerine göre yüksek olmasıdır. Sigortası olan üreticilerimizin zararları karşılanacaktır. Fakat diğer tarafta sigortası olmayan üreticilerimiz de 2026 yılındaki bu afetlerden ciddi oranda zarar gördü. Hem geçtiğimiz yıl hem de bu yıl durmak bilmeden afetlerle uğraşan bu çiftçilerimizin de yanında olunmalı ve nakit yardım yapılmalıdır. Ayrıca bu çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları yapılandırılmalıdır.”
“Hiçbir üretici göz ardı edilmemeli”
TZOB Başkanı, 2025-2026 sezonunun genel olarak verimli geçmesinin beklendiğini ancak afetlerin birçok üreticiyi gelir kaybına uğrattığını söyledi. Bayraktar, “Hiçbir üretici göz ardı edilmemelidir” diyerek destek çağrısını yineledi.




