Ukrayna yönetiminden, ABD merkezli SpaceX'in uydu internet sistemi Starlink'in askeri kullanımına ilişkin dikkat çeken bir iddia geldi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin savunma teknolojilerinin geliştirilmesinden sorumlu danışmanı Sergiy Beskrestnov, Ukrayna ordusunun kullandığı internet hizmetinin hızına kısıtlama getirildiğini ileri sürdü.
Beskrestnov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kısıtlamanın gece saatlerinde devreye alındığını belirtti. Söz konusu uygulamanın, StarShield hizmetinin askeri paketi kapsamında geçerli olduğunu kaydetti.
Kısıtlama bazı askeri görevleri etkiledi
Beskrestnov, Ukrayna savunma güçlerine hız sınırı hakkında önceden bilgi verilmediğini öne sürerek uygulamanın sahadaki faaliyetleri etkilediğini ifade etti.
Beskrestnov, "Savunma güçlerimize bu sınır hakkında bilgi verilmedi ve bu durum bir dizi görevin aksamasına neden oldu. Bu gelişme açıkça bir tesadüf değildir ve mevcut siyasi durumla ilgilidir” dedi.
Kısıtlamanın siyasi durumla bağlantılı olduğu iddiası
Ukraynalı danışman, uygulamanın zamanlamasının tesadüf olmadığını savunarak yaşanan gelişmenin mevcut siyasi durumla bağlantısı bulunduğunu ileri sürdü.
Beskrestnov'un açıklaması, Ukrayna ordusunun kullandığı uydu internet hizmetine yönelik kısıtlama iddiasını gündeme taşıdı. Ancak paylaşılan açıklamada, kısıtlamanın gerekçesine veya SpaceX tarafından konuya ilişkin yapılmış bir açıklamaya yer verilmedi.




