İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü soruşturma, mülk edinme yoluyla Türk vatandaşlığı elde eden yabancı uyruklu kişilerin bazı gayrimenkul satış işlemlerinin gerçeği yansıtmadığı yönündeki tespitler üzerine başlatıldı.
Soruşturma kapsamında Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünden alınan kayıtlar, bilirkişi raporları, MASAK analizleri ve diğer bilgi ve belgeler ayrıntılı şekilde incelendi. Yapılan değerlendirmelerde, vatandaşlık başvurularında şart koşulan döviz girişinin gerçekte gerçekleşmediği belirlendi.
İncelemelerde bazı gayrimenkul alım satımlarının, aracı şirketlerin veya satıcıların kendi mali kaynakları kullanılarak gerçekleştirilmiş gibi gösterildiği ve işlemlerin gerçek durumu yansıtmadığı tespit edildi. Ayrıca, taşınmazların değerini olduğundan yüksek gösteren gerçeğe aykırı ekspertiz raporları hazırlanarak 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'na aykırı işlemler yapıldığı ortaya çıkarıldı.
Bu yöntemlerle yabancı uyruklu kişilerden haksız menfaat sağlandığı, gerçeğe aykırı işlemler üzerinden toplam 1.070 kişinin Türk vatandaşlığı kazandığı belirlendi. Vatandaşlık edinimi için gerçekleştirilmiş gibi gösterilen işlemlerin toplam değerinin ise 72 milyon 250 bin dolar olduğu ve bu tutarın gerçeği yansıtmadığı tespit edildi.
Usulsüz işlemler aracılığıyla vatandaşlık kazanan kişilerin vatandaşlıklarının iptal edilmesine yönelik idari sürecin de başlatıldığı bildirildi.
Soruşturma kapsamında 88 şüpheli hakkında; "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma", "göçmen kaçakçılığı", "kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık" ve "belgede sahtecilik" suçlarından yakalama kararı çıkarıldı.
İstanbul merkezli 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, 74 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin 78 ev ve şirket adresinde gerçekleştirilen aramalarda çok sayıda dijital materyal ele geçirildi.
Operasyon kapsamında ayrıca 2 bin 11 taşınmaz, Bağcılar'da bulunan bir otel, 86 motorlu araç, 2 yat, 42 banka hesabı ve 30 anonim şirkete el konuldu. El konulan şirketlere kayyım atandığı belirtildi.
Emniyetteki işlemleri tamamlanan 74 şüpheli adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 26'sı tutuklanırken, 48 kişi adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.





