Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2021-2024 yılları arasında gerçekleşen yaklaşık 4 milyon araç satışının tamamını ya da sıfır araç satın alan tüm vatandaşları kapsayan geniş çaplı bir inceleme başlatıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı.
“Risk analizi temelli denetimler yapılıyor”
VDK, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında motorlu taşıt satış işlemlerinin de risk analizi esaslı olarak takip edildiğini belirtti.
Açıklamada, denetim faaliyetlerinin genel ve tüm vatandaşları kapsayan bir uygulama olmadığı, yalnızca riskli görülen işlem ve mükellef gruplarına yönelik yürütüldüğü vurgulandı.
Araç satışlarında hedefli denetim vurgusu
Kurul, denetimlerin somut veriler, risk göstergeleri ve analiz sonuçlarına dayanarak gerçekleştirildiğini ifade etti.
Bu kapsamda özellikle fatura dışı ödeme işlemleri, kayıt dışı tahsilatlar, aksesuar veya ek hizmet bedellerinin belgelendirilmemesi işlemlerinin incelenebildiği belirtildi.
Ancak bu çalışmaların sınırlı ve hedefli olduğu, tüm satışları kapsamadığı açıklandı.
'4 milyon satışın tamamı inceleniyor' iddiası yalanlandı
VDK, bazı haberlerde yer alan “2021-2024 dönemindeki tüm araç satışlarının incelendiği” iddialarını net bir şekilde yalanladı.
Açıklamada, bu tür geniş kapsamlı bir incelemenin söz konusu olmadığı, çalışmaların yalnızca riskli işlemlerle sınırlı olduğu ifade edildi.
VDK, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin hukuka uygun şekilde sürdüğünü belirtti.
Vatandaşa 'doğrulanmamış haberlere itibar etmeyin' uyarısı
Açıklamanın sonunda, kamuoyunun doğruluğu teyit edilmemiş, kapsamı genişletilmiş veya eksik bilgi içeren haberlere itibar etmemesi gerektiği ifade edildi.
VDK, denetim çalışmalarının veri odaklı ve risk analizi esaslı şekilde devam edeceğini belirtti.





