Resmi Gazete'de yayımlandı: TÜRMOB 2026/3. dönem SMMM ve YMM sınav takvimi açıklandı! İşte başvuru tarihleri
Resmi Gazete'de yayımlandı: TÜRMOB 2026/3. dönem SMMM ve YMM sınav takvimi açıklandı! İşte başvuru tarihleri
İçeriği Görüntüle

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğrencilerin teorik bilgilerini sahada uygulamaya dönüştürmeleri, sektörün ihtiyaç duyduğu yetkinlikleri kazanmaları ve mezun olmadan iş hayatıyla bütünleşmeleri amacıyla "İşletmede Mesleki Eğitim (İME)" modelini uygulamaya koyuyor.

2026-2027 eğitim-öğretim yılında başlayacak olan model kapsamında öğrenciler, eğitimlerinin en az bir yarıyılını işletmelerde uygulamalı olarak geçirecek.

7 pilot il ve 81 üniversite kapsama alındı

Yeni model, ilk etapta sanayi ve iş imkânlarının yoğun olduğu Ankara, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Konya olmak üzere 7 pilot ilde hayata geçirilecek. Model, belirlenen illerde yer alan 81 üniversitedeki 185 ön lisans programını kapsayacak.

Süreç dahilinde üniversiteler ve işletmeler arasında imzalanacak protokollerin çerçevesi, eğitimin planlanması, izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin görev ile sorumluluklar belirlendi. Hükümlü öğrenciler model kapsamı dışında tutularak eğitimlerine okul ortamında teorik ve uygulamalı derslerle devam edecek. Engelli öğrenciler de kapsam dışında tutulurken, muaf tutulacak diğer öğrenciler üniversitelerin yetkili organlarınca belirlenecek.

Bu alanlardaki programlar genel uygulama kapsamı dışında tutuldu; bu bölümlerde modelin uygulanıp uygulanmaması üniversitelerin kararına bırakıldı.

Siber güvenlikten yapay zekâya 185 ön lisans programı

Uygulamanın yürütüleceği 185 ön lisans programı arasında bilgisayar programcılığı, elektrik, mekatronik, otomotiv teknolojisi, siber güvenlik, web tasarımı ve kodlama, oyun geliştirme ve programlama, robotik ve yapay zekâ ile yapay zekâ operatörlüğü gibi geleceğin mesleklerine yönelik alanlar yer alıyor.

YÖK tarafından açıklanan liste doğrultusunda model; Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar, Ankara, Bahçeşehir, Başkent, Bursa Uludağ, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Gaziantep, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İzmir Katip Çelebi, Kocaeli, Marmara, Necmettin Erbakan, Selçuk ve Yeditepe'nin de aralarında bulunduğu 81 devlet ve vakıf üniversitesinde uygulanacak.

YÖK Başkanı Özvar: "Kısa süreli stajlar yerine iş yeri temelli eğitimi yaygınlaştırıyoruz"

YÖK Başkanı Erol Özvar, yeni modele ilişkin yaptığı değerlendirmede günümüz iş dünyasının yalnızca diploma değil; deneyim, takım çalışması, dijital yetkinlik ve iş disiplinine sahip mezunlar talep ettiğini vurguladı.

Kısa süreli stajların yetersiz kaldığına dikkati çeken Özvar, şu ifadeleri kullandı:

*"Öğrenciye ve işverene yeterli katkı sunmayan 20-30 günlük kısa süreli stajların yerine bir veya iki dönem süren iş yeri temelli eğitim modellerini yaygınlaştırıyoruz. Öğrenciler eğitimlerinin belirli bir bölümünü işletmelerde, fabrikalarda, sağlık kuruluşlarında, laboratuvarlarda veya kendi alanlarıyla ilgili kurumlarda geçiriyor, teorik bilgilerini gerçek çalışma ortamında uyguluyor. İş kültürünü, kalite standartlarını, iş güvenliğini, ekip çalışmasını ve mesleki sorumluluğu mezun olmadan öğreniyor.

Bu modeli 7 pilot ilde 185 program ve yaklaşık 120 bin öğrenciyi kapsayacak biçimde hayata geçiriyoruz. Programları bölgedeki iş yeri, uygulama ve istihdam kapasitesiyle eşleştiriyor, yeni program taleplerini bu veriler doğrultusunda değerlendiriyoruz. Temel hedefimiz, üniversite ile çalışma hayatı arasındaki mesafeyi azaltmak ve öğrencilerimizin mezuniyet sonrasında karşılaşacağı sorumluluklara hazırlanmasını sağlamaktır."*

Kaynak: AA