TBMM, 8. Yargı Paketi'nin kabul edilmesinin ardından hafta sonu itibariyle seçim arasına girdi. Seçimlerin ardından açılacak Meclis, 2028 genel seçimlerine kadar 4 yıllık seçimsiz döneme başlayacak.

Kıvanç El

31 Mart yerel seçimlerinde toplamda 26 milletvekili, belediye başkanlığı için yarışıyor.

AK Parti'den İstanbul Milletvekili Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olurken, Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu seçim bölgelerinden belediye başkan aday. İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir'in Konak ilçesinden aday.

Eğer bu isimler seçimleri kazanırsa AK Parti'nin sandalye sayısı 260'a düşecek. 

CHP'de de 5 milletvekili yerel seçimlerde yarışıyor. Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ile Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı da seçim bölgelerinden aday olan isimler.

İYİ Parti'de de 7 milletvekili yerel seçimde aday. DEM Parti'den ise Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, İBB adayı oldu. Meclis'te TİP, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve HÜDAPAR milletvekilleri de yerel seçimde yarışacak. 

Kazanacak vekiller kimler olacak 31 Mart akşamı görülecek. Bu isimler Meclis'teki partilerin sandalye sayılarını değiştirecek. Yerel seçim sonrası siyasi tartışmaların sonlanmasının ardından ise Meclis'in önünde 4 yıllık seçimsiz bir dönem bulunuyor. Meclis erken seçim kararı almadıkça bu 4 yıllık süreçte ekonomiden, eğitime, yargıdan sağlığa birçok başlıkta düzenlemelerin yapılması bekleniyor. 

Seçimsiz dönemde en önemli gündem ise yasal düzenlemelerin yanı sıra yeni anayasa olacak. Yeni anayasa yapım sürecinde iktidarın tutumu siyasette 2028'i de önemli ölçüde dizayn edecek. AK Parti'nin İYİ Parti ve DEM Parti ile temasları siyaseten en merak edilen görüşmeler olacak. Anayasa konusunda tüm partilerin bir noktada ortaklaşması elbette zor. Ancak herkes kendi kırmızı çizgisine en yakın noktada durabilecek mi bunu da bu süreçte göreceğiz. 

Türkiye'nin 2028 seçimlerine yepyeni bir Anayasa ile gitmesi olası. Bunun için de 4 yıllık bir seçimsiz, yani siyasi polemiksiz, tartışmasız dönem var. Bu dönemi fırsata çevirmek siyasi liderlerin elinde.