2026-2027 eğitim öğretim yılında ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrencilerin hangi şubede öğrenim göreceği ve sınıf öğretmeninin kim olacağına ilişkin kura süreci başladı. Millî Eğitim Bakanlığının yayımladığı güncel bilgilendirme rehberine göre 1. sınıf şube ve öğretmen belirleme işlemleri, uyum haftasının başlamasından önceki üç iş günü içerisinde e-Okul üzerinden gerçekleştirilecek. Bu takvim doğrultusunda işlemler 2, 3 ve 4 Eylül 2026 tarihlerinde yapılacak.

Bu nedenle bugün, yani 3 Eylül itibarıyla bütün okullardaki kura işlemlerinin tamamlandığını söylemek mümkün değil. Bazı okullarda öğrencilerin şube ve öğretmen bilgileri sisteme yansımış olabilirken, işlemleri henüz tamamlanmayan okullarda velilerin bir süre daha beklemesi gerekebilir. MEB rehberinde kura işlemlerinin okul müdürlüklerince yürütüleceği belirtiliyor.

1. sınıf şube ve öğretmen kura çekimi ne zaman yapılıyor?

Millî Eğitim Bakanlığının 2026-2027 eğitim öğretim yılına ilişkin rehberinde, ilkokul öğrencilerinin şubeleri ile sınıf öğretmenlerinin e-Okul üzerinden belirlenmesine yönelik ayrıntılı uygulama esasları yer alıyor. Rehbere göre 1. sınıf seviyesindeki şube ve öğretmen belirleme işlemleri, uyum haftasının başlamasından önceki üç iş günü içinde okul müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek.

2026-2027 eğitim öğretim yılı takviminde ilkokul 1. sınıf öğrencileri için uyum eğitimleri 7-11 Eylül 2026 tarihleri arasında yapılacak. Buna bağlı olarak şube ve öğretmen belirleme işlemleri için öngörülen üç iş günü 2, 3 ve 4 Eylül tarihleri oluyor.

Dolayısıyla velilerin bugün itibarıyla baktıkları ekranda herhangi bir bilgi görememesi, kura işleminin yapılmayacağı anlamına gelmiyor. İşlemler için 4 Eylül'e kadar olan süre devam ediyor.

Kura çekimi bitti mi? 3 Eylül itibarıyla son durum ne?

En çok merak edilen konulardan biri de “1. sınıf kura çekimi bitti mi?” sorusu. MEB'in yayımladığı rehber, işlemlerin tek bir ulusal saat içerisinde bütün okullar için aynı anda sonuçlandırılacağını belirtmiyor. Bunun yerine kura işlemlerinin uyum haftasından önceki üç iş günü içerisinde okul müdürlüklerince gerçekleştirilmesini öngörüyor.

Bu nedenle 3 Eylül Perşembe günü itibarıyla bazı okullarda şube ve öğretmen belirleme işlemlerinin tamamlanmış olması mümkünken, diğer okullarda işlemler devam edebilir. Nitekim MEB'e bağlı okullar tarafından yayımlanan duyurularda da 2-4 Eylül tarihlerine işaret ediliyor. Bazı okul duyurularında kura tamamlandığında sonuçların okulun internet sitesi, duyuru panosu ve e-Okul üzerinden paylaşılacağı belirtiliyor.

Bu nedenle “sonuçlar kesin olarak 3 Eylül saat şu saatte açıklanacak” şeklinde resmî bir saat bilgisi bulunmadığı sürece belirli bir saat vermek doğru olmaz.

Ilkokul 2

1. sınıf kura sonuçları e-Okul'a ne zaman düşecek?

Şube ve sınıf öğretmeni belirleme işlemleri e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirildiği için sonuçların görünür hale gelmesi, ilgili okulun kura işlemini tamamlaması ve sistemdeki işlemlerin sonuçlandırılmasıyla bağlantılı.

MEB rehberinde okul müdürlüklerinin kura öncesinde aday kayıt listelerinde bulunan öğrencilerin kesin kayıt işlemlerini tamamlaması gerektiği de belirtiliyor. Ayrıca öğretmen ihtiyacı bulunan okullarda gerekli atama ve görevlendirme işlemlerinin kura öncesinde tamamlanması öngörülüyor.

Bu ayrıntı nedeniyle velilerin sonuçları aynı anda görmemesi normal olabilir. Özellikle 2-4 Eylül arasındaki işlem sürecinin tamamlanması beklenmeli. Öğrencinin şube ve öğretmen bilgisi sisteme işlendiğinde ilgili sorgulama ekranlarından kontrol edilebilir.

1. sınıf şube ve öğretmen bilgisi nereden öğrenilir?

Veliler çocuklarının eğitim göreceği şubeyi ve sınıf öğretmenini öğrenmek için öncelikle e-Okul ve e-Devlet üzerinden sunulan öğrenci hizmetlerini kontrol edebilir.

MEB'e bağlı okulların yayımladığı 2026-2027 eğitim öğretim yılı duyurularında da şube ve öğretmen belirleme işlemlerinin Bakanlık tarafından e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirileceği ve işlem tamamlandıktan sonra bilgilerin velilerle paylaşılacağı belirtiliyor.

Sonuçların görünmesi halinde velilerin kontrol edebileceği başlıca bilgiler şunlar:

  • Öğrencinin kayıtlı olduğu okul

  • Sınıf ve şube bilgisi

  • Sınıf öğretmeni

  • Öğrencinin eğitim göreceği sınıfa ilişkin okul duyuruları

Burada önemli nokta, okul kayıt sorgulaması ile şube ve öğretmen sorgulamasının aynı işlem olmadığıdır. Öğrencinin hangi okula yerleştirildiği daha önce e-Kayıt üzerinden öğrenilebilirken, sınıf ve öğretmen belirleme işlemi daha sonraki aşamada gerçekleştiriliyor.

e-Okul VBS üzerinden 1. sınıf şube sorgulama nasıl yapılır?

Şube bilgileri sisteme işlendiğinde veliler e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrencilerine ilişkin güncel bilgileri kontrol edebilir.

Genel olarak izlenebilecek yol şöyle:

  1. e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi ekranına girin.

  2. Öğrenciye ilişkin istenen kimlik ve doğrulama bilgilerini kullanarak sisteme erişin.

  3. Öğrenci bilgilerinin yer aldığı bölümleri kontrol edin.

  4. Şube ve öğretmen bilgisi sisteme işlendiğinde ilgili kayıtları görüntüleyin.

  5. Bilgi henüz görünmüyorsa okulun kura işleminin tamamlanmasını ve sistem güncellemesini bekleyin.

MEB'in güncel rehberinde e-Okul, Bakanlığa bağlı okullarda öğrenci ve yönetimle ilgili işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü sistem; VBS ise Veli Bilgilendirme Sistemi olarak tanımlanıyor.

İlkokul kayıtları başladı: Forma zorunluluğu tekrar uygulamada

1. sınıf öğrencileri ne zaman okula başlayacak?

Şube ve öğretmen belirleme sürecinin tamamlanmasının ardından gözler uyum haftasına çevrilecek. MEB'in 2026-2027 eğitim öğretim yılı takvimine göre okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin uyum eğitimleri 7-11 Eylül 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Birinci dönemin genel başlangıç tarihi ise 14 Eylül 2026 Pazartesi olarak belirlendi.

Bakanlık ayrıca 1. sınıf öğrencilerinin uyum sürecine ailelerin de katılımını öngören uygulamayı duyurdu. Buna göre 7-11 Eylül tarihleri arasındaki uyum eğitimlerinde kamuda çalışan ebeveynlerden biri, talep etmesi halinde öğrencinin kayıtlı olduğu eğitim kurumunun ders saatlerine uygun olarak günde üç saati aşmayacak şekilde idari izinli sayılabilecek.

Bu uygulama, çocukların okula ilk kez başlayacağı dönemde ailelerin uyum sürecine eşlik etmesini amaçlıyor.

Kura sonrası şube değişikliği yapılabilir mi?

Şube belirleme işlemi tamamlandıktan sonra da belirli koşullar çerçevesinde şube değişikliği süreçleri bulunuyor. MEB'in 2026-2027 yılı rehberinde, eğitim öğretim dönemindeki şube değişikliğine ilişkin ilk taleplerin 17 Eylül 2026 Perşembe gününe kadar ilgili ekrana girileceği, 18 Eylül 2026 Cuma günü ise öğrencilerin yeni şubelerinin e-Okul tarafından belirleneceği ifade ediliyor.

Daha sonraki dönemlerde de şube değişikliği taleplerine ilişkin haftalık bir sistem uygulanacak. Buna göre talepler perşembe gününe kadar girilecek, cuma günleri öğrencilerin yeni şubelerinin belirlenmesi işlemi gerçekleştirilecek.

Ancak bu süreç, ilk sınıf şube ve öğretmen kura işleminden ayrı değerlendirilmeli. Velilerin yalnızca tercih ettikleri öğretmeni seçmek amacıyla doğrudan şube değişikliği yapabileceği şeklinde bir değerlendirme yapılmamalı.

2026-2027 eğitim öğretim yılı takviminde hangi tarihler öne çıkıyor?

MEB tarafından açıklanan takvime göre yeni eğitim öğretim yılındaki bazı önemli tarihler şöyle:

Bakanlık harekete geçti: İlkokul müfredatına yeni ders eklenecek

3 Eylül 2026 itibarıyla 1. sınıf şube ve öğretmen kura süreci devam ediyor olabilir. MEB'in resmî rehberinde işlemler için 2, 3 ve 4 Eylül tarihleri belirlenmiş durumda. Bu nedenle bugün sonuç ekranında bilgi bulunmayan velilerin, özellikle 4 Eylül'deki sürecin tamamlanmasını bekleyerek e-Okul ve okulun resmî duyurularını kontrol etmesi gerekiyor.

Kura tamamlandığında öğrencinin hangi şubeye yerleştirildiği ve sınıf öğretmeninin kim olduğu, okulun kullandığı duyuru kanallarının yanı sıra ilgili elektronik sistemlerde görüntülenebilecek. Uyum eğitiminin ise 7 Eylül Pazartesi günü başlaması planlanıyor.

Muhabir: Nida Çitler