Şişli'nin "Kanal İstanbul'una İBB'den beton bariyer Şişli'nin "Kanal İstanbul'una İBB'den beton bariyer

Haber: Deniz Ali Tatar

Avrupa Birliği desteğiyle finanse edilen ve Gazeteciler Cemiyeti ile Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’nın (BIRN) ortaklaşa düzenledikleri, “AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri” töreni gerçekleşti. Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen ödül törenine Avrupa Birliği Delegasyonu İletişim Bölüm Başkanı Ramunas Janusauskas ile pek çok ülkeden büyükelçi, müsteşar ve gazeteciler katıldı. Araştırmacı gazetecilerin olağanüstü başarılarını tanıma, teşvik etme ve Batı Balkanlar ile Türkiye’de araştırmacı gazeteciliği desteklemeyi amaçlayan AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri töreni, Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener’in konuşmasıyla başladı.

IMG_20231017_035245

“Nursun Erel’e başarısı ve özverisi nedeniyle sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz”

"Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi II" projesi hakkında bilgi veren Şener: “Projenin amacı Batı Balkanlar ve Türkiye’de kaliteli haberleri ve bağımsız gazeteciliği desteklemek ve güçlendirmektir. Gazetecilere eğitim, mentörlük ve editoryal destek, teknik ve mali destek vermek, onların başarıları teşvik etmek gibi yollarla nitelikli haberciliği destekler. Yüksek kaliteli haberler için kaynak sağlamak ve araştırmacı gazetecilik ortamı oluşturulmasına katkı sunmak da projenin amaçları arasındadır. Bu yolla proje, vatandaşların ve medyanın güvene dayalı katılımını güçlendirir.” dedi. Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri’nin 2019 yılından bu yana Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlendiğine işaret eden Şener, kürsüyü Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili Savaş Kıratlı’ya devretti. Cemiyet aracılığıyla çeşitli projelerle genç gazetecilere ve gazeteci adaylarına büyük destekler sunulduğunu söyleyen Kıratlı, Gazeteciler Cemiyeti’nin projelerini anlattı. Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı ile nitelikli gazeteciliği güçlendirmeyi ve desteklemeyi amaçladıklarını söyleyen Kıratlı: “Yönetim Kurulu üyemiz, kıdemli gazeteci, uzman diplomasi habercisi, değerli meslektaşımız Nursun Erel, bu projede görevlendirmiştir. Sevgili Nursun Erel de vazifesini hakkıyla yerine getirmiş ve projenin en iyi şekilde tamamlanması için gönüllüce ve özveriyle, büyük çaba ortaya koymuştur. Sizlerin huzurunda sayın Erel’e bu başarısı ve özverisi nedeniyle sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Projede görev alan başta Mina Doruk olmak üzere tüm Basın Evi çalışanlarına da teşekkürlerimizi sunuyoruz.” diyerek bahsetti.

IMG_20231017_035223

“Batı Balkanlar ve Türkiye arasındaki iş birliğini arttırmayı amaçlıyoruz”

Çalışmalarını 2018 yılından bu yana sürdürdüklerini söyleyen Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı Hub Proje Yöneticisi Marija Vasilevska: “İkinci evremiz, Aralık 2025’e kadar devam edecek. Ama bu yıl bizi fonlayan ortağımız Avrupa Birliği’ne teşekkür etmek istiyoruz. Doğu Avrupa başta olmak üzere, bölgemizde basın özgürlüğü ve sınır aşan iş birliği alanında çalışan bizler bu ortaklığı önemsiyoruz.” dedi. Ödül kazanan gazetecileri kutlayan Vasilevska: “Amacımız Batı Balkanlar ve Türkiye arasındaki iş birliğini arttırmak. Takip eden dönemde, bölgesel ödülleri arttırmayı planlıyoruz.” diyerek müjde verdi.

IMG_20231017_035039

“Ödülümü, şu anda cezaevinde yatan Barış Pehlivan’a ithaf etmek istiyorum”

Törende birincilik ödülünü, “Uyuşturucu kıskacında Türkiye” haberiyle Murat Ağırel kazandı. Gazeteciler Cemiyeti’ne ve proje paydaşlarına teşekkür eden Ağırel: “Tüm insanlığı tehdit eden uyuşturucuyla mücadelede, biz gazetecilerin üstüne düşen görev ise bu yapılanların arkasındaki kişileri belgelemek ve sunmak diye düşünüyorum. Ama ne yazık ki, gazetecilik çok zor bir dönemden geçiyor. Bu haberi aslında yazı dizisi olarak yaptım. İlk olarak Yeniçağ Gazetesi için yazım, fakat yazım engellendi. İkinci kez genişleterek yazdım yazımı, yeniden engellendim. Ve ben bugün bu engellenmiş yazıyla, Avrupa Birliği destekli Gazeteciler Cemiyeti’nin ödülünü alıyorum. Türkiye’de gazeteciliğin ne anlama geldiğini ve baskının ne boyutta olduğunu net olarak bu örnekten görebilirsiniz. Gazetecilik mesleğini yapmaya çalışan bir çok insan, çok ağır bedeller ödüyor. Şu anda gazeteciler, cezaevinde hapis edilmiş durumdalar. Ben de ödülümü; dostum, kardeşim, aynı gazetede çalışmaktan onur duyduğum ve şu anda cezaevinde yatan Barış Pehlivan’a ithaf etmek istiyorum.” dedi. Birinci olmaya hak kazanan haberin yazarı Murat Ağırel, 5 bin Avroluk ödülün de sahibi oldu.

IMG_20231017_035135

“Hiçbir haber merkezinde araştırmacı gazetecilik için ayrılmış bir kadro yok”

İkincilik ödülünü ise, “Belgeleriyle BTK-gate” haberiyle Doğu Eroğlu’na verildi. Jüri yelerine yaptıkları tüm değerlendirmeler için ve programın tüm paydaşlarına teşekkür eden Eroğlu: “Neredeyse hiçbir haber merkezinde araştırmacı gazetecilik için ayrılmış bir kadro yok. Araştırmacı gazetecileri editörleri de sevmez. Çünkü yapılacak çok iş var. Bu kadar çok yapılacak iş varken araştırmacı gazeteciler birçok dosya üzerinde çok fazla vakit harcarlar. O dosyayı getirdiklerinde ama yayın mecralarını diğerlerinden ayıran şeyler ortaya çıkar. Bir denge kurulması gerektiği doğru. Günde 10 haber girebilen editörlerimizin olması lazım ki şu an içinde geçtiğimiz süreçte haber mecraları ayakta kalabilsin." dedi.

IMG_20231017_035203

“Herkesin içerik üreticisine dönüştüğü bu çağda, gazeteciliğin ayırt edilmesi önemli”

Üçüncülük ödülü, “Atatürk Havalimanı’na Millet Bahçesi Operasyonu” haberiyle Çiğdem Toker aldı. Seçici kurula ve meslektaşlarına teşekkür eden Toker: “Ceplerdeki telefonlarla iletişim teknolojisindeki gelişmeyle beraber, herkesin birer içerik üreticisine dönüştüğü bu çağda, gazeteciliğin ayırt edilmesi önem kazanıyor. Hakikatin peşinde ve dosya haberciliğin önemi büyük. Bu ödül, bunun için kıymet taşıyor. Gazeteciliğin zor zamanları bitmiyor. Barış dilinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha paylaşmak istiyorum. Savaş dışında barış dilini anlamaya ve kafa yormaya çaba sarf etmeliyiz. Hepimizin buna çok ihtiyacı var.” dedi.

Onur Ödülü ise, Seyhan Avşar’a verildi. Avşar, haber görevi için yurt dışında olduğu için geceye katılamadı. Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye’den araştırmacı gazetecilik haberlerini destekleme amacıyla yıllık olarak düzenlenen yarışmada, birinci olmaya hak kazanan haberin yazarı 5 bin Avro, ikinci 3 bin Avro, üçüncü ise 2 bin Avro ile ödüllendirildi. Törenin sona ermesinin ardından, cemiyette düzenlenen kokteyl ile gece devam etti.

Editör: Deniz Ali Tatar