Jandarma Genel Komutanlığına bağlı ekipler, Kurban Bayramı öncesinde Ankara’yı çevre illere bağlayan ana güzergâhlarda trafik akışını havadan denetledi.
Sahadaki trafik denetimleri bayram öncesi artırıldı
Bayram öncesi olası trafik kazalarının önüne geçilmesi ve vatandaşların güvenli şekilde yolculuk yapabilmesi amacıyla sahadaki kontrollerin artırıldığı bildirildi.
Jandarma bayram trafiği için geniş kapsamlı tedbir aldı
Jandarma Genel Komutanlığı Trafik İzleme ve Yönetim Merkezi’nde Kurban Bayramı tedbirlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Trafik Denetleme Şube Müdürü Jandarma Albay İsmet Kürşat Karademir, 2025 yılında trafik kazalarında günlük ortalama 16 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
2025’te trafik kazalarında günlük can kaybı verisi açıklandı
Karademir, "Elbette ki can kaybı yaşanmaması en büyük temennimizdir. Bilindiği gibi resmi tatil 9 gün ancak biz İçişleri Bakanımızın da talimatı ve İçişleri ailesi olarak bu tedbirleri 11 gün olarak planladık. Bu süreçte jandarma olarak bizler, sahil güvenlik ve emniyet olarak 334 bin personel kolluk görevlisi olarak görev yapacağız" ifadelerini kullandı.
Trafik tedbirleri kapsamında jandarma bünyesinde 22 bin personelin görev aldığını belirten Karademir, şu bilgileri paylaştı:
"Jandarma personel toplam 100 binin üzerinde”
"Jandarma personelinin toplam sayısı bu bayram tedbirleri kapsamında 100 binin üzerindedir. Sorumluluk sahamızdaki trafik hareketliliği ve akışını, Jandarma Genel Komutanlığı Yönetim Merkezi'nden takip ederken sahadaki görevli arkadaşlarımız da çeşitli denetimler icra etmektedir.
“Can kayıplarını önlemek adına denetim yoğunluğunu arttırdık”
Başta dronlar olmak üzere hava araçlarıyla yaklaşık 3 bin 800 saat denetim planladık. Helikopter görevlendirmesi yaptık. Sahadaki personelimizin görev niteliğini arttırmak maksadıyla merkezden de 43 heyet görevlendirdik. Bu dönemde insan hareketliliği ve trafik yoğunluğu artarken bizler de can kayıplarını önlemek adına denetim yoğunluğunu arttırdık."
Karayollarında hız ihlali kazalarda öne çıktı
Karademir, trafik kazalarına yol açan en önemli ihlallerin aşırı hız, şerit değiştirme kurallarına uymama, geçiş üstünlüğüne riayet etmeme, arkadan çarpma, dönüş kurallarına aykırı hareket ve kırmızı ışık ihlali olduğunu ifade etti. Son 3 yılda bayram tatillerinde toplam 556 kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirdiğini, 2025 yılında ise ölümlerin önemli bir kısmının hız ihlallerinden kaynaklandığını belirtti.
Sürücülere hız ve kural uyarısı yapıldı
Kavşaklara ve yaya geçitlerine yaklaşırken hızın azaltılması gerektiğini vurgulayan Karademir, yağışlı hava koşullarında sürücülerin hızlarını yol şartlarına göre ayarlamalarının önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
Tuzak radar uygulaması yapılmayacak açıklaması geldi
“Bizler hız denetimlerimizi bayram tatili süresince yoğunlaştırdık. Bakanımızın da talimatıyla, bayram öncesinde de ifade ettiği üzere 'tuzak radar' olarak tabir edilen bir uygulama kesinlikle olmayacaktır. Ayrıca Bakanlığımızın Hayat 112 acil uygulaması ve Bakanlık web sayfası üzerinden yol kontrol noktaları ve yol koridorlarını anlık olarak yarım saat güncellemeyle görmemiz mümkündür.
Üzücü olaylar yaşamamak adına uzun yol yapan sürücülerimizin her 2 saatte 15-20 dakika olarak dinlenmesi esastır. Otobüs şoförlerimiz ve yolcularımız ise emniyet kemerlerini mutlaka takmalıdırlar.
“Amacımız idari yaptırım uygulamak, ceza kesmek değildir”
Emniyet kemeri takılmadığında yolcu savrulmakta ve kazada can kaybı olasılığı artmaktadır. Bizler bayram süresince denetimlerimizi arttırdık ancak amacımız idari yaptırım uygulamak, ceza kesmek değildir.
Amacımız siz değerli vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamaktır. Bayram, ailelerin bir araya geldiği mutlu ve huzurlu günlerdir. Bu sebeple lütfen trafik kurallarına uyalım. 'Bayram Sensiz Olmaz' sloganı ile Jandarma Genel Komutanlığı olarak bayramınızı kutlar, sağlıklı, huzurlu, mutlu, nice bayramlar geçirmenizi dilerim."
Bayram yoğunluğu havadan görüntülendi
Denetimler kapsamında Jandarma Genel Komutanlığına ait helikopterle kara yollarındaki trafik akışı havadan izlenmeye devam etti. Bayram tatilini memleketlerinde geçirmek isteyen vatandaşların oluşturduğu yoğunluk, havadan görüntülendi.




