Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, hükümetin terörle mücadele sürecine yeterince sahip çıkmadığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda sorumluluk almadığını belirterek, sürecin tam anlamıyla sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı. Babacan, "Aylarca hiç konuşmadı. Geçen haftaki grup konuşmasında dahi meseleyi Komisyon’a havale etti. Bu kolaycılıktır, fırsatçılıktır" dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, TBMM’deki Yeni Yol Grup Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne dikkat çeken Babacan, iktidarın "Aile Yılı" ilan ettiği 2025 yılında 411 kadın cinayetinin işlendiğini ve kadınların her gün şiddete uğradığını ifade etti. Babacan, "Kadınların, eve dönüş yolunda adımlarını hızlandırmadığı, birilerini aramak, anahtarlarını parmaklarının arasına sıkıştırmak zorunda kalmadığı bir Türkiye için çalışıyoruz" dedi.
"Adalet ve İnfaz Yasasında Gecikmeleri Eleştirdi"
Babacan, hükümetin uzun süredir Meclis’e getireceğini söylediği 11. yargı paketi ve infaz yasasında hala ilerleme kaydedilmediğini belirtti. 31 Temmuz’da çıkarılan Covid yasasındaki Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı hükümler ve KHK mağduriyetleri gibi önemli sorunlara dikkat çeken Babacan, "Ceza adaletinin sağlanabilmesi için bu konularda düzenleme yapılmalı. Aksi takdirde her teklif eksik olacaktır" dedi.
"Başarılı olma ihtimali yüzde 5 bile olsa, o ihtimali bile destekleriz"
Ali Babacan, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin gündemine oturan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’na ilişkin de açıklamalar yaptı. Komisyonun İmralı’ya yapılan ziyaretinin ardından oluşan tartışmalara değinen Babacan, partisinin sürece desteğini sürdüreceğini belirtti. Babacan, "Biz ilk günden bu yana terörün sona ermesini hedefleyen bu sürece açık destek verdik. ‘Başarılı olma ihtimali yüzde 5 bile olsa, o ihtimali bile destekleriz’ dedik" ifadelerini kullandı.
Babacan, iktidarın bu sürece tam anlamıyla sahip çıkmadığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda sorumluluk almadığını dile getirerek, "Komisyon’a yüklediği sorumluluğu sadece bürokrasiye bırakmak, fırsatçılıktır" diye konuştu. Komisyon’un İmralı’ya yapılan ziyaretinin ardından heyetin raporunun beklendiğini ifade eden Babacan, "Evet, önemli bir eşik aşıldı ama daha işin başındayız. Bu süreçte atılacak adımlar çok kritik olacak" dedi.
Erdoğan’a "Taşın Altına Elinizi Koyun" Çağrısı
Babacan, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, "Ya bu süreci tam sahiplenin, elinizi ve bedeninizi tam taşın altına koyun ya da bu işin sorumluluğunu başkalarına atarak fırsatçılık yapmayın" dedi. Babacan, Erdoğan’ın ve hükümetin bu konuda net bir tutum sergilememesini eleştirerek, "Bu kolaycılıktır, fırsatçılıktır" ifadesini kullandı. Babacan, hükümetin atacağı adımların Türkiye için tarihi öneme sahip olduğunu belirtti.
Babacan, son olarak partisinin demokratikleşme konusundaki duruşunu da net bir şekilde ortaya koydu. Kürt sorununun çözümü için başından beri çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediklerini belirten Babacan, DEVA Partisi’nin bu süreçteki samimiyetine dikkat çekti. "Biz, bundan tam beş sene önce, herkesten önce çıktık, ‘terör sorunu sadece silahla çözülmez, dünyadaki çatışma çözümü tecrübelerinden istifade etmek gerekir’ dedik" diyen Babacan, partisinin çizgisinin her zaman tutarlı olduğunu vurguladı.
Babacan, iktidarın ve muhalefetin terörle mücadele konusunda farklı tutumlar sergilemesini eleştirerek, "Bizi, başkalarıyla karıştırmayın. Biz ülkenin doğusunda ne söylersek, batısında da aynı şeyi söyleriz" dedi. Ayrıca, "Ana dili düşmanlarıyla, alfabe düşmanlarıyla bizi kıyaslamayın" diyerek, DEVA Partisi'nin kendisini sadece kendi idealleriyle kıyasladığını ve bu konuda taviz vermeyeceklerini belirtti.
DEVA Partisi, ülkenin en genç siyasi hareketlerinden biri olarak, Kürt sorununun çözülmesi için her zaman çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledi. Babacan, “Türkiye’nin kadim sorunlarının çözülmesi için hep birlikte çalışıyoruz. Doğusuyla Batısıyla, Türk’üyle Kürt’üyle bir olmak için çalışıyoruz” diyerek, partisinin bu konuda kararlı tutumunu yineledi.




