Türkiye ile Özbekistan arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması için yeni adımlar atıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 13. Zirvesi kapsamında Ankara’yı ziyaret eden Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve beraberindeki heyetin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlanmasının ardından iki ülke arasındaki anlaşmalara ilişkin açıklama yaptı.

Bolat, liderlerin belirlediği 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için somut adımlar atıldığını bildirdi.

Türkiye-Özbekistan ticaret hacmi için üç anlaşma imzalandı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in huzurunda Özbek yetkililerle iki protokol imzaladıklarını belirtti. İmzalanan belgeler arasında “Türkiye-Özbekistan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın (TTA) Kapsamını Genişleten Protokol” ile “Devlet Sınırlarından Geçen Eşya ve Taşıtlar Hakkında Ön Bilgi Alışverişine İlişkin Protokol” yer aldı.

Bolat, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek amacıyla Türkiye-Özbekistan İş ve Yatırım Konseyi kurulmasına yönelik anlaşmanın da liderler tarafından imzalandığını kaydetti. Konseyin Türk tarafındaki başkanlığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yürütecek.

Bolat, üç anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İki kardeş ülkenin liderleri Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev, ayrıca iki ülke arasında ticaret ve yatırım ilişkilerinin artması için bir 'Türkiye-Özbekistan İş ve Yatırım Konseyi' kurulması hususundaki anlaşmaya imza attılar. Bu Konsey'in Türk tarafı başkanlığını Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz yapacak. Söz konusu üç anlaşmayla 2025 yılında 3,1 milyar dolar olan ticaret hacmimizi, Sayın Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 5 milyar dolar hedefine en kısa sürede ulaştırma yolunda somut bir adımlar atmış olduk."

ABD Merkez Bankası Fed faiz kararını duyurdu
ABD Merkez Bankası Fed faiz kararını duyurdu
İçeriği Görüntüle

Türkiye ile Özbekistan arasında gümrük işlemleri hızlanacak

Ticaret Bakanlığının açıklamasına göre, gümrüklerden geçen taşıt ve eşyalara ilişkin ön bilgilerin paylaşılmasını öngören ek protokol, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Özbekistan Dışişleri Bakanı Bakhtiyor Saidov tarafından imzalandı. İmza töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in huzurunda gerçekleştirildi.

Protokol kapsamında iki ülke arasında hareket eden taşıt ve eşyalara ilişkin verilerin elektronik ortamda önceden aktarılması sağlanacak. Düzenlemeyle gümrük işlemlerinin hızlandırılması, sınır kapılarındaki bekleme sürelerinin kısaltılması ve iki ülkenin gümrük idareleri arasındaki elektronik veri alışverişinin daha etkin yürütülmesi amaçlanıyor.

Gümrük protokolü ikili ve transit ticareti destekleyecek

Türkiye ile Özbekistan arasında gümrük alanındaki iş birliğini geliştirmeyi öngören protokolün, gümrük süreçlerinin uyumlaştırılmasına katkıda bulunması bekleniyor. Düzenlemenin ayrıca iki ülke arasındaki ikili ve transit ticaretin daha hızlı, güvenli ve sürdürülebilir biçimde yürütülmesini desteklemesi hedefleniyor.

Ticaret Bakanlığı, Özbekistan ile gümrük alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve sınır ötesi ticaretin kolaylaştırılması için çalışmaların devam edeceğini bildirdi. Açıklamada, ihracatçıların ve uluslararası taşımacılık sektörünün süreçlerini hızlandırmaya yönelik adımların sürdürüleceği belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ