Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yıllardır aydınlatılamayan cinayet dosyalarına ilişkin yürütülen çalışmalara dair bilgi verdi. Gürlek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde faili meçhul dosyaların aydınlatılması, gerçeğin ortaya çıkarılması ve sorumluların adalet önünde hesap vermesi için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığının koordinasyonunda, Cumhuriyet başsavcılıkları ve kolluk birimlerinin çalışmaları sonucunda İzmir, Mersin ve Osmaniye'de 10 ila 21 yıl öncesine dayanan üç ayrı dosyada önemli gelişmeler kaydedildi.

İzmir Menemen'de 5 şüpheli gözaltına alındı

İzmir'de 2005 yılından bu yana kendisinden haber alınamayan Muharreme Oral'ın dosyası yeniden incelendi. Aile bireyleri tarafından öldürüldüğüne ilişkin gizli tanık beyanı ile şüphelilerin iletişim kayıtları birlikte değerlendirildi.

Oral'ın bir kuyuya atıldığı iddiası üzerine 19 Ekim 2026'da operasyon düzenlendi. Operasyonda 5 şüpheli gözaltına alındı. Muharreme Oral'ın cansız bedenine ulaşılması amacıyla yer altı görüntüleme ve tarama cihazlarıyla yürütülen çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Mersin'de 7 şüpheli gözaltına alındı

Mersin'de 9 Ekim 2016'da kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Furkan Coşkun'un dosyasında da yeni gelişmeler yaşandı. Tanık beyanları ve iletişim kayıtlarının yeniden incelenmesi sonucunda bazı tanıklarla şüpheliler arasında iletişim bağlantıları tespit edildi.

Bu kapsamda 20 Ekim 2026'da 9 şüpheli hakkında işlem başlatıldı. Şüphelilerden 7'si gözaltına alınırken, 2'sinin ceza infaz kurumunda bulunduğu belirlendi. Coşkun'un akıbetinin aydınlatılmasına yönelik soruşturmanın sürdüğü kaydedildi.

Osmaniye'de kemik parçalarına ulaşıldı

Osmaniye'de 2016 yılında kaybolan Mehmet Çabuk'un dosyasında ise yeni beyanlar üzerine soruşturma derinleştirildi. Cezaevinde bulunan bir şüpheli, Çabuk'u 27 Ocak 2016'da öldürerek bir evin bahçesine gömdüğünü itiraf etti.

Şüphelinin yer göstermesi üzerine yapılan kazılarda beton zeminin yaklaşık 4 metre altında kemik parçaları bulundu. Kalıntılar, kimlik tespiti ve kesin ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

Soruşturma kapsamında 2 şüpheli tutuklanırken, 1 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi.

Sanayi ve üretime 2027'de 246,7 milyar lira ödenek hedefi
Sanayi ve üretime 2027'de 246,7 milyar lira ödenek hedefi
İçeriği Görüntüle

“Hiçbir faili meçhul dosyanın peşini bırakmayacağız”

Gürlek, paylaşımında yeni deliller, teknik incelemeler ve yıllar sonra ortaya çıkan beyanlar doğrultusunda faili meçhul dosyalar üzerinde çalışmayı sürdüreceklerini belirtti. Adaletin sağlanması için gerçeğin izini sürmekten vazgeçmeyeceklerini ifade eden Gürlek, soruşturmaları yürüten Menemen, Mersin ve Osmaniye Cumhuriyet başsavcılıkları ile ilgili kolluk birimlerine ve çalışmalarda emeği geçen kamu görevlilerine teşekkür etti.

Bakan Gürlek, paylaşımında, “Adaletin hafızasını diri tutacak, hiçbir faili meçhul dosyanın peşini bırakmayacağız!” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi