Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak özellikle çocukların dijital dünyadaki hareketleri ve okul güvenliğine mesajlar verdi. Çocukların sosyal medya ve çevrim içi oyun platformlarında kurdukları ilişkilerin aileler tarafından yakından izlenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Tekin, ebeveyn denetiminin ihmal edilmesinin telafisi imkansız sonuçlara zemin hazırlayabileceği uyarısında bulundu.
"Turgutlu’daki Olay Bir Okul Saldırısı Değil, Aileler Ruhsatlı Silahları Korumalı"
Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yakınında yaşanan silahlı saldırıya değinen Bakan Tekin, hadisenin doğrudan bir "okul saldırısı" olarak yaftalanmaması gerektiğine işaret etti. Olayın yalnızca okul emniyeti üzerinden tartışılamayacağını belirten Tekin, evlerdeki bireysel silahlanma ve ebeveyn sorumluluğuna dikkat çekti:
"Toplumsal güvenlik hepimizin güvenliği, toplumun tamamını ilgilendiriyor. Daha önceki yıllarda şunları da görüyorduk; bir çocuk babasının arabasının anahtarını alıp kalabalığa giriyor. Bunların hepsinin bu açıdan tekrar gözden geçirilmesi lazım. Evlerinde ruhsatlı silah bulunduran ailelerin, bunları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklaması şart. Ailelerimizin sorumlulukları var, onları yerine getirmesi lazım."
Saldırganın dedesinin evindeki av tüfeğini aldığını hatırlatan Tekin, ilk ifadelerde geçen "akran zorbalığı" iddialarını ise yalanladı:
"Çocuk henüz akran zorbalığı dediğimiz şeyi görebilecek kadar okula gitmemiş. Zaten 9. sınıfa yeni kayıtlı, kayıt sürecinden dolayı 2 ya da 3 gün devamsızlığı var. Toplam 2 ya da 3 gün okula gitmiş bir öğrenci için akran zorbalığından bahsetmek mümkün değil."
"Bir çocuk neden ABD'deki saldırganın fotoğrafını profil yapar?"
Sosyal medya ve oyun mecralarındaki şantaj, tehdit ve radikalleşme tehlikelerine odaklanan Bakan Tekin, ailelerin çocuklarının psikolojik durumlarına ve dijital ayak izlerine karşı uyanık olmaları gerektiğini söyledi:
"Benim velilerden istirhamım; Maraş'taki olayda da burada da başka olaylarda da bu gençlerin sosyal medya platformlarındaki durumunu görmeleri... Niye bir çocuk sosyal medya platformunda, Amerika'daki bir okul saldırısındaki saldırganın resmini kendi profil resmi yapar? Bir annenin babanın bunu takip etmesi, görmesi gerekir. Artık sosyal medya hepimiz ve çocuklarımız için bir iletişim alanı. Çocuklarımızın buradaki yazışmalarını, buradaki ilişkilerini en azından yetişkinlik çağına gelinceye kadar takip etmekte fayda var. Eğer takip etmezsek çocuklarımız için telafisi imkansız sonuçlar doğurabilir. Gerektiğinde velilerimiz çocuklarını psikolog veya psikiyatristlerle görüştürmekten çekinmemeli."
Okullarda kör noktasız güvenlik
Bakanlık olarak 15 Nisan sonrasında güvenlik tedbirlerini daha da sıkılaştırdıklarını kaydeden Bakan Tekin, Türkiye genelindeki tüm eğitim kurumlarının fiziki koşullarına göre kategorize edildiğini ve standart güvenlik paketlerinin devreye sokulduğunu açıkladı.
Standart okullarda İçişleri Bakanlığı ve Emniyet ile koordineli irtibat noktaları kurulduğunu belirten Tekin, şu detayları aktardı:
Binalarda hiç kör nokta kalmayacak şekilde yerleştirilen kameralar Kent Güvenliği Yönetim Sistemi'ne (KGYS) entegre edildi. Kesintisiz kayıt için jeneratör bağlantıları yapıldı; risk profiline göre turnikeler, yüz tanıma sistemleri, el dedektörleri ve acil durum butonları konuşlandırıldı.
Veli randevu sistemi, ders saatlerinde cep telefonu kısıtlaması, okul forması, öğretmenler için önlük uygulaması ve servis takip sistemleri eksiksiz yürütülüyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte okulların bulunduğu bölgeler için risk haritaları çıkarıldı, Yeşilay iş birliğiyle bağımlılıkla mücadele hızlandırıldı.
23 bini aşkın bahçe görevlisi işe başladı
Okul bahçelerindeki giriş-çıkış güvenliği için istihdam edilen personelle ilgili de son verileri paylaşan Bakan Tekin, "31 bin bahçe görevlisinin işe başlaması planlanmıştı. İçişleri Bakanımız ile yaptığımız değerlendirmeye göre, şu an itibarıyla 23 binin üzerinde bahçe görevlimiz resmi olarak görevine başladı. Kalan kadrolar da gerekli yasal prosedürler tamamlandıkça peyderpey sahada olacak" ifadelerini kullandı.




