Diyarbakır Havalimanı'nda ana pistte yürütülen bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle kullanılan alternatif piste yeni Aletli İniş Sistemi (ILS) kuruldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, cihaz montajlarının tamamlandığını ve sistemin uçuş kontrollerinin ardından devreye alınacağını bildirdi.

Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada havalimanındaki pist çalışmaları ile alternatif piste yönelik ILS kurulum sürecine ilişkin bilgi verdi. Ana pistin bakım ve onarım ihtiyacı nedeniyle kullanıma kapatıldığını hatırlatan Uraloğlu, uçuşların aksamaması ve yolcuların mağduriyet yaşamaması için ana piste paralel alternatif pistin hizmete alındığını belirtti.

Alternatif pistte yeni iniş sistemi kuruldu

Alternatif pistin ilk aşamada ana piste ait ILS üzerinden yürütülen "side step" uygulamasıyla kullanıldığını aktaran Uraloğlu, yeni pist için ayrı bir iniş sistemi kurulmasına yönelik çalışmaların da başlatıldığını kaydetti.

Kurulum sürecinin tamamlandığını bildiren Uraloğlu, "Bu piste özel yeni bir iniş sistemi kurulması için de çalışmalara başlanmıştı. Çalışmalarımız neticesinde, Diyarbakır Havalimanı'nda hizmete aldığımız alternatif piste yeni ILS'nin kurulumunu tamamladık. 12 Ekim'de altyapı çalışmalarını tamamladığımız sistemin cihaz montajlarını da 30 Ekim itibarıyla bitirdik" dedi.

Altyapı ve montaj çalışmaları tamamlandı

Yeni ILS'nin kurulumu için pist çevresinde kapsamlı altyapı çalışmaları gerçekleştirildi. Bu süreçte geniş çaplı hafriyat, kazı ve dolgu işlemleri yapıldı. Altyapı aşamasının 12 Ekim'de tamamlanmasının ardından sistemin cihazlarının montajı da 30 Ekim itibarıyla bitirildi.

Montaj işlemlerinin sona ermesiyle birlikte sistemin uçuş kontrol aşamasına geçildi. Uraloğlu, uçakların piste güvenli şekilde yaklaşmasına yardımcı olan ILS'nin gerekli kontrollerin tamamlanmasının ardından kullanılmaya başlanacağını belirtti.

1 Kasım sosyal medya yasağı başlıyor: e-Devlet yaş doğrulama nasıl yapılacak, kimlerin hesabı kapanacak?
1 Kasım sosyal medya yasağı başlıyor: e-Devlet yaş doğrulama nasıl yapılacak, kimlerin hesabı kapanacak?
İçeriği Görüntüle

Uçuş kontrolleri 2 Kasım'da başlayacak

Sistemin hizmete alınmasından önce uçuş kontrollerinin yapılacağını açıklayan Uraloğlu, bu aşamanın 2 Kasım'da başlatılmasının planlandığını bildirdi.

Bakan Uraloğlu, sürece ilişkin açıklamasında, "Cihaz montajlarının tamamlanmasıyla sistemde uçuş kontrol aşamasına geçildi. Uçakların piste güvenli yaklaşmasına yardımcı olan ILS'yi uçuş kontrollerinin ardından hizmete alacağız. Kontrollere 2 Kasım'da başlamayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kontrollerin tamamlanmasının ardından yeni ILS'nin alternatif pistte hizmet vermesi öngörülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi