Çay İşletmeleri Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, 2026 yılı yaş çay kampanyasının ilk gününde yaklaşık 900 tonluk alım gerçekleştirildiğini açıkladı.

Rize Çay Çarşısı’nda Dünya Çay Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte gazetecilere konuşan Alim, Dünya Çay Günü’nün hasat sezonuyla aynı döneme denk gelmesinin anlamlı olduğunu ifade etti.

Çay hasadının dün itibarıyla başladığını hatırlatan Alim, ilk günde yaklaşık 900 ton yaş çay alındığını belirterek, bugün bu rakamın iki katına ulaşmasını beklediklerini söyledi. Süreçte herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydeden Alim, alınan çayların bekletilmeden fabrikalara ulaştırılarak üretime dahil edildiğini aktardı.

“Çayın en iyi bekleme yeri bahçe"

Yaş çayın depolanmasının kaliteyi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Alim, çayın toplandıktan sonra 24 saat içinde işlenmesi gerektiğini söyledi. Şu an için herhangi bir aksaklık bulunmadığını belirten Alim, tüm yaş çay ürününü almaya hazır olduklarını ifade etti.

700 kilogramlık kota uygulamasıyla sürgünün tamamını karşılayabilecek kapasiteye sahip olduklarını dile getiren Alim, üreticilerin çay konusunda endişe yaşamaması gerektiğini vurguladı.

Temmuz ayı tüketici güven endeksi ne kadar oldu? TÜİK verileri yayımlandı
Temmuz ayı tüketici güven endeksi ne kadar oldu? TÜİK verileri yayımlandı
İçeriği Görüntüle

"Çay hâlâ ilk sırada”

Kahve tüketiminin çayın önüne geçtiğine yönelik değerlendirmelere katılmadığını söyleyen Alim, çayın tüketimde hâlâ ilk sırada yer aldığını düşündüğünü ifade etti.

Toplumun çay tüketim alışkanlıklarının değiştiğine işaret eden Alim, çayın geçmişe göre daha fazla değer gördüğünü belirterek, ilerleyen yıllarda bu değerin daha da artabileceğini söyledi. Çayın doğrudan ilaç olmadığını ancak insan yaşamındaki yerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Alim, kurumun kullandığı “damarlarımızdaki kan gibi” sloganını da hatırlattı.

Üniversiteden çay vurgusu

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Avcı da 21 Mayıs Dünya Çay Günü dolayısıyla çayın yalnızca bir içecek olmadığını, aynı zamanda kültürün, emeğin ve kırsal kalkınmanın önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

Üniversite bünyesinde çay üzerine bilimsel çalışmalar yürüttüklerini aktaran Avcı, üretim sürecini topraktan bardağa kadar akademik yaklaşımla ele aldıklarını ve ortaya çıkan verilerle üreticilere katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

ÇAYKUR, Rize Ticaret Borsası, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Çay Çarşısı iş birliğiyle düzenlenen programa çok sayıda davetli katıldı. Etkinlik kapsamında protokol üyeleri, bölgede bulunan çay bahçesinde tulum eşliğinde bir süre çay hasadı yaptı.

Kaynak: AA