Yeni Anayasa tartışmalarının devam ederken cumhurbaşkanlığı seçiminde 50+1 sistemine yönelik tartışmalara Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum yorum geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla 'En fazla oyu alan aday seçilir' denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır" sözlerine karşın Uçum "yüzde 50 artı 1" kuralının devam ettirilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Anayasa'nın ilk üç maddesine benzetti

İzmir'de 'Abdullah Zeydan' operasyonu: Çok sayıda kişi gözaltına alındı İzmir'de 'Abdullah Zeydan' operasyonu: Çok sayıda kişi gözaltına alındı

Anayasanın ilk üç maddesinin vazgeçilmez olduğunu belirten Uçum, "Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Atatürk’ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk devletinin temel olduğu, resmî dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı Al Bayrak, millî marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu bir anayasa (yani ilk üç madde) Milletimizin vazgeçilmezidir" sözlerinin yanında 50+1 kuralının da Anayasa'nın ilk üç maddesi gibi önemli oldığunu ifade etti.

Başdanışman Uçum, "Yeni anayasada halk iradesinin temel kazanımı olan başkanlık sisteminin ve tüm kuvvetler açısından demokratik meşruiyet ilkesinin korunması ve geliştirilmesi, yüzde 50 +1 kuralının devam ettirilmesi halkın demokrasi mücadelesinin kazanımlarının bir gereğidir" yorumunda bulundu.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar