Ekvador'un Milli Günü, Ankara'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Büyükelçi Vega'nın ev sahipliğini üstlendiği resepsiyona diplomatik misyon temsilcileri, askeri yetkililer, iş dünyasından isimler ve davetliler katıldı. Davette, Atatürk'ün de kullandığı toquilla şapkaları da sergilendi.
"Atatürk'ün tercihi: Ekvador şapkası"
İki ülke arasındaki az bilinen bu bağa dikkat çeken Vega, "Atatürk'ün bu şapkayı kullanmış olmasının onurunu yaşatmak amacıyla, burada Ekvador Ulusal Günü'nde gördüğünüz Atatürk Modeli Şapkayı tanıttık. Bu, yalnızca 100 adet üretilen özel bir seri. Atatürk'ün kullandığı şapkayı mümkün olduğunca aslına sadık kalarak yeniden tasarlamaya çalıştık" ifadelerini kullandı.

"Türk milli marşı insanlara gurur duygusu veriyor"
Ekvador Milli Marşı’nın ardından Türk milli marşını da seslendiren Vega, yaklaşık bir buçuk yıldır görev yaptığı Türkiye’de en çok etkilendiği unsurlardan birinin İstiklal Marşı olduğunu belirtti. Büyükelçi, resmi törenlerde marşı dikkatle dinlediğini ve zamanla ezberlemeye çalıştığını ifade ederek, “Türk milli marşını çok güzel buluyorum. Çok etkileyici, çok görkemli ve insanlara büyük bir gurur duygusu veriyor. Resepsiyonlarda İstiklal Marşı her zaman çalınıyor. Ben de her seferinde sözlerini tekrar etmeye ve öğrenmeye gayret ediyorum. Sürekli tekrar etmek, öğrenmek için iyi bir yöntem. Artık burada yaşadığım için milli marşı hissetmeye ve benimsemeye başladığımı düşünüyorum.” diye konuştu.

"10 muzdan dokuzu Ekvador'dan geliyor"
Konuşmasında ekonomik ilişkilere de değinen Vega, Türkiye'nin ülkesi için önemli bir pazar olduğuna işaret ederek, "Bugün Türkiye'ye ithal edilen her 10 muzun yaklaşık dokuzu Ekvador'dan geliyor." dedi.
Ekvador'un kakaonun ana vatanlarından biri olduğunu belirten Büyükelçi, ülkesinin güneydoğusunda yapılan arkeolojik kazılarda kakao kullanımına ilişkin bulguların yaklaşık 5 bin 300 yıl öncesine kadar uzandığını söyledi. Bugün dünyanın en büyük kakao ihracatçısı olduklarını ifade eden Vega, Ekvador güllerinin de dünya çapındaki ününe dikkat çekerek resepsiyonda sergilenen çiçeklerin ülkesinin doğal zenginliğini yansıttığını dile getirdi.

Konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünü hatırlatarak tamamlayan Vega, bu ilkenin günümüz dünyasında her zamankinden daha büyük bir anlam taşıdığını söyledi.





