Emek Partisi (EMEP) Şanlıurfa İl Örgütü’nün 10. Olağan Kongresi, siyasi ve sendikal katılımla gerçekleştirildi. Kongreye; Türkiye İşçi Partisi (TİP), Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP), Kılavuz İşçi Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), KESK Urfa Şubeler Platformu, BİRTEK-SEN ve Tekstil Güç-Sen temsilcileri ile çok sayıda kitle örgütü katıldı.

Seçim gündemiyle tamamlanan kongrede EMEP Şanlıurfa İl Başkanlığı görevine Cemalettin Özden seçildi.
"Siyasi mahpuslar için genel af ihtiyacı var"
Kongrede konuşan EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, Ekim 2024'te başlayan sürecin bugün çerçeve yasa tartışmalarıyla devam ettiğini belirterek teklifin kapsamının dar tutulmasını eleştirdi. Yasanın Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ gibi siyasi isimleri kapsamadığına dikkat çeken Aslan, iktidara şu çağrıda bulundu:
"Bu insanlar hırsızlık yapmadı, uyuşturucu satmadı. Sadece siyaset yaptıkları, düşüncelerini söyledikleri veya iktidarı eleştirdikleri için cezaevindeler. Türkiye'de gerçek bir barış adımı atılmak isteniyorsa genel bir siyasal affa ihtiyaç vardır. Ana dili hakkı tanınmalı, belediyelere atanan kayyumlar derhal geri çekilmelidir."
"Görmediğimiz tasarının altına imza atmayız"
Teklifin içeriği gösterilmeden muhabirlere veya milletvekillerine imza çağrısı yapılmasını da eleştiren Aslan, EMEP milletvekillerinin tutumunu savundu:
"Görmediğin, bilmediğin bir tasarının altına nasıl imza atarsın? Tasarı Meclis Genel Kurulu’na gelir; görürsün, eleştirilerini ve katkılarını sunarsın, tavrını koyarsın. Görmediğin metne imza atmak parlamenter anlayışa aykırıdır."
Dış politikadaki askerî müdahaleleri de eleştiren Aslan, Irak, Suriye ve İran coğrafyasındaki varlığın "terörle mücadele" söylemiyle meşrulaştırılamayacağını, Kürt sorununun kalıcı çözümü için geçmişteki faili meçhul cinayetler ve hak ihlalleriyle tam bir yüzleşme yaşanması gerektiğini ifade etti.
Urfa'daki tarım işçileri ve sınıf mücadelesi gündemde
Şanlıurfa’nın yerel ve ekonomik sorunlarına da geniş yer ayıran Seyit Aslan, kentten her yıl 300 bin mevsimlik tarım işçisinin diğer illere gitmek zorunda kaldığını hatırlattı. İşçilerin kötü barınma koşulları, ayrımcılık ve altyapısızlıkla mücadele ettiğini belirten Aslan, Urfa'da tarımın ve elektrik kesintileri nedeniyle sulamanın bitme noktasına geldiğini vurguladı.
Özak Tekstil, Uğur Tekstil ve TÜPRAŞ grev yasağı örneklerini hatırlatan Aslan, mücadelenin temelinde işçi sınıfı ile sermaye arasındaki çelişkinin yattığını ve tüm ezilen kesimlerin birleşik bir hatta buluşması gerektiğini sözlerine ekledi.




