Hürmüz Boğazı’nda artan güvenlik sorunları küresel enerji taşımacılığını olumsuz etkilemeyi sürdürürken, petrol ve LNG taşımacılığı arasındaki fark da belirginleşti. Petrol tankerlerinin geçişi düşük hacimlerde devam ederken, LNG gemilerinin boğazdaki hareketliliği neredeyse tamamen sona erdi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanan verilere göre, 2025 yılının son çeyreğinde Hürmüz Boğazı üzerinden günlük 21,6 milyon varil petrol taşındı. ABD/İsrail-İran Savaşı sonrasında ise bu miktar, 2026’nın ikinci çeyreğinde günlük 4,9 milyon varile kadar geriledi.

LNG taşımacılığında da benzer bir düşüş görüldü ancak gerilemenin boyutu daha yüksek oldu. Günlük LNG akışı aynı dönemler arasında 10,5 milyar fitküpten 800 milyon fitküpe indi. Böylece Hürmüz Boğazı’ndaki petrol geçişinde yüzde 77, LNG taşımacılığında ise yüzde 92 oranında azalma gerçekleşti.

Hürmüz Boğazı’ndan LNG gemisi geçişi kaydedilmedi

Gemi hareketlerine ilişkin güncel veriler, petrol ile LNG taşımacılığı arasındaki ayrışmanın daha da arttığını ortaya koydu.

Clarksons Research verilerine göre, 21-27 Haziran tarihleri arasındaki haftada Hürmüz Boğazı’ndan 66 ham petrol tankeri ile 16 LNG gemisi geçti. 23-29 Ağustos döneminde ise boğazdan geçen ham petrol tankerlerinin sayısı 4’e düşerken, LNG gemisi geçişi gerçekleşmedi.

Hürmüz Boğazı’ndaki LNG taşımacılığının kesintiye uğraması, küresel doğal gaz piyasası açısından önem taşıyor. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin LNG ihracatında kullandığı tek deniz rotası Hürmüz Boğazı olurken, dünya genelindeki LNG arzının yaklaşık beşte biri bu güzergah üzerinden taşınıyor. Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF) tahminlerine göre, çatışmaların yoğunlaştığı mart-haziran döneminde Katar’ın 300’den fazla, BAE’nin ise yaklaşık 20 LNG kargosu sevk edilemedi.

Muğla Menteşe'de orman yangını: Yangının enerjisi büyük oranda düşürüldü
Muğla Menteşe'de orman yangını: Yangının enerjisi büyük oranda düşürüldü
İçeriği Görüntüle

Petrol taşımacılığında alternatif güzergah kullanıldı

Petrol sevkiyatında ise farklı taşıma rotalarının devreye alınabilmesi, Hürmüz Boğazı’ndaki düşüşün etkisini kısmen azalttı.

Suudi Arabistan, petrol sevkiyatının bir kısmını Doğu-Batı Ham Petrol Boru Hattı aracılığıyla Kızıldeniz kıyısındaki Yanbu Limanı’na yönlendirdi. Bu yön değişikliğinin de etkisiyle Babülmendep Boğazı üzerinden taşınan petrol miktarı, 2025’in son çeyreğindeki günlük 5,4 milyon varilden 2026’nın ikinci çeyreğinde 8,1 milyon varile çıktı.

Petrol taşımacılığında alternatif güzergahların kullanılabilmesine karşın LNG sevkiyatında aynı imkan bulunmuyor.

Kaynak: Haber merkezi