Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AHBAP açıklaması: “Çarpık ilişkiler tek tek ortaya çıkıyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AHBAP açıklaması: “Çarpık ilişkiler tek tek ortaya çıkıyor”
İçeriği Görüntüle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında Türkiye'ye gelen Irak Başbakanı Ali Zeydi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. Törenin ardından iki lider baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin her alanda güçlenerek ilerlediğini belirterek, bölgesel gelişmelerin de kapsamlı şekilde ele alındığını ifade etti.

Erdoğan, görüşmelerde güvenlik, terörle mücadele, enerji ve ulaştırma başlıklarının öne çıktığını belirterek, İran, Suriye ve Filistin başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Irak'ın savaş ve istikrarsızlıktan en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin bölgede barış, kalkınma ve refahın hâkim olması için çalışmayı sürdüreceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Irak ile yakaladığımız bu ivmeyi daha ileri noktaya taşıyacağımıza inanıyoruz. Biz de Türkiye olarak kendilerine her türlü noktada destek vermeye hazırız. İran, Suriye ve Filistin başta olmak üzere bölgesel gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Yanı başımızdaki savaş ortamının etkisiyle görüşmelerimizde güvenlik, terörle mücadele, enerji ve ulaştırma konuları bir hayli yer tuttu. Komşumuz Irak bu savaş ve istikrarsızlık ortamından en çok etkilenen ülkelerden biridir. Bölgemizin artık savaş ve çatışmayla değil, kalkınma ve refahla anılması için çaba gösteriyoruz. Terörsüz Türkiye ve Terörsüz Bölge vizyonumuz için Irak ile görüşme halindeyiz. Terörü kalıcı olarak gündemden çıkaracağız. Irak ile stratejik adımlar attık." dedi.

Enerji alanında imzalanan anlaşmanın iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısını araladığını belirten Erdoğan, su yönetimi konusunda da ortak çalışma iradesinin sürdüğünü ifade etti.

Erdoğan, enerji anlaşmasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Bugün imzalanan anlaşma, enerji alanındaki ortaklık açısından tarihî bir adım olmuştur. İklim değişikliğinden etkilenen iki komşu ülke olarak suyun yönetimiyle ilgili iş birliği konusundaki irademiz nettir. Irak ile kapsamlı enerji anlaşması imzaladık. Türkiye'ye 1 milyon varil petrol verilecek. Sayın Başbakan, 'Biz Türkiye'ye petrol verebiliriz. Bir milyon varil. Başka yere muhtaç olmayın' dedi. Evet Sayın Bakan, sağa sola muhtaç olmaya gerek yok. Hemen komşumuz. İnşallah bir milyon varil petrolü buraya transfer ettiğimizde ihtiyacımızı karşılarız. İnşallah hayırlı olur."

Muhabir: Tolga Çifci