Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Türk tiyatrosunun unutulmaz ismi Genco Erkal’ın adını yaşatmak amacıyla başlattığı “Genco Erkal Emek ve Onur Ödülü”nün ilk sahibini belirledi. Bu prestijli ödülün ilk kazananı, tiyatro dünyasının duayen ismi Prof. Dr. Ayşegül Yüksel oldu.

Ödül önerisi Başkan Ünlüce'den geldi
2024 yılında usta sanatçı Genco Erkal’ın vefatının ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, sanatçının adını taşıyan bir sahne açılışı gerçekleştirmişti. Açılış töreninde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, usta sanatçının ismini sadece sahnede değil, aynı zamanda bir ödülle de ölümsüzleştirmeyi önermişti. Bu öneri doğrultusunda toplanan Şehir Tiyatroları yönetimi, ödülün 2026 yılından itibaren düzenli olarak verilmesini kararlaştırdı.
Ödülün Prof. Dr. Ayşegül Yüksel’e verilmesindeki en önemli etkenler, Yüksel’in Türk tiyatrosu ve özellikle Genco Erkal tarafından kurulan Dostlar Tiyatrosu üzerine gerçekleştirdiği derinlikli çalışmalar oldu. Yüksel, bu alanda ürettiği basılı eserler, inceleme ve eleştiri yazıları, bilimsel araştırmalar ve düşünsel katkılarıyla ödüle layık görüldü.
Kararın ardından yazılı bir açıklama yapan Ayşegül Yüksel, bu büyük ustanın adını taşıyan ödülü kucaklamayı, meslek yaşamının doruk noktalarından biri olarak gördüğünü ve derin bir sevinç duyduğunu ifade etti.
Tören 27 Mart haftasında Eskişehir’de
Genco Erkal Emek ve Onur Ödülü, oldukça anlamlı bir tarihte sahibine takdim edilecek. Ödül töreni, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü de içine alan ve bu yıl kutlanacak olan “Şehir Tiyatrolarının 25. Yılı” etkinlik haftasında gerçekleştirilecek. Törenin adresi ise Eskişehir’deki Genco Erkal Sahnesi olacak.





