Adalet Bakanı Akın Gürlek, sermaye piyasalarına yönelik yürütülen soruşturmalar hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Gürlek, yatırımcıların haklarının korunması ve sermaye piyasalarının güvenli ve sağlıklı şekilde işlemesinin sağlanması amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Gürlek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yatırımcı vatandaşların haklarının korunması ve sermaye piyasalarının güvenli işleyişinin güçlendirilmesine yönelik iradesinin net olduğunu ifade etti.
34 şüpheli hakkında arama, el koyma ve gözaltı kararı
Adalet Bakanı Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen fon soruşturmalarında 5'inci dalga operasyonunun gerçekleştirildiğini duyurdu.
Operasyon kapsamında 34 şüpheli hakkında arama, el koyma ve gözaltı kararı verildiğini belirten Gürlek, "Böylelikle bugüne kadar hakkında işlem yapılan şüpheli sayısı 217'ye ulaşmış; 56 şüpheli tutuklanmış, 88 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştır." ifadelerini kullandı.
26 hisse senedindeki işlemler mercek altında
Soruşturmanın yalnızca mevcut fonlar ve şüphelilerle sınırlı olmadığını vurgulayan Gürlek, spekülatif ve manipülatif işlemlere konu olduğu değerlendirilen 26 hisse senedindeki hareketlerin de ayrıntılı olarak araştırıldığını bildirdi.
Kısa süre içerisinde olağan dışı oranlarda kazanç elde eden kişi ve hesapların işlem geçmişlerinin incelendiğini belirten Gürlek, bu kişilerin para hareketleri ve bağlantılarının da araştırma kapsamında olduğunu aktardı.
"Haksız kazancın izi sonuna kadar sürülecektir"
Piyasalarda manipülasyon yoluyla vatandaşların birikimleri üzerinden haksız kazanç elde etmeye çalışanlara ilişkin incelemelerin devam ettiğini belirten Gürlek, "Haksız kazancın izi sonuna kadar sürülecektir." dedi.
Gürlek ayrıca, suçtan elde edildiği tespit edilen mal varlığı değerlerinin, kanunda belirtilen usuller doğrultusunda TMSF bünyesinde oluşturulacak fona aktarılması için gerekli hukuki süreçlerin işletileceğini açıkladı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, yatırımcıların haklarının korunması, sermaye piyasalarına yönelik güvenin güçlendirilmesi ve sorumluluğu bulunan kişilerin hukuk önünde hesap vermesinin sağlanması amacıyla çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.





