Trendyol Süper Lig'in lokomotifleri Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un sosyal medyadaki toplam takipçi sayısı, son 5 yılda yaşanan patlamayla 82 milyona ulaştı. "Dört Büyükler"in dijital dünyadaki toplam nüfusu, 86 milyonluk Türkiye nüfusuyla yarışır hale geldi.
Futbol sadece yeşil sahada değil, dijital dünyada da büyük bir rekabete sahne oluyor. Mart 2021'den bu yana yapılan ölçümler, Türk futbolunun dev çınarlarının sosyal medyadaki etkileşim gücünü gözler önüne serdi. ABD merkezli Instagram, YouTube, X (Twitter) ve Türkiye merkezli yeni nesil sosyal medya platformu NSosyal verilerine göre; kulüplerin toplam takipçi sayısı 49 milyondan 82 milyona yükseldi.
İşte platform bazında Dört Büyükler'in detaylı sosyal medya karnesi:
Zirve Galatasaray'ın, Fenerbahçe Takipte
Dört farklı platformdaki toplam veriler ele alındığında, Galatasaray açık ara liderliğini koruyor. Sarı-kırmızılı kulüp, tüm mecralarda zirvede yer alarak toplamda 36 milyon takipçiye ulaştı.
Galatasaray'ı ezeli rakibi Fenerbahçe takip ediyor. Sarı-lacivertliler dört platform toplamında 27 milyon takipçi ile ikinci sırada bulunuyor. Beşiktaş 15 milyon barajını aşarken, Trabzonspor ise 3 milyon 675 bin takipçi ile sıralamada yerini aldı.
YouTube Kulüplerin Yeni Gelir Kapısı
Dijital yayıncılığın kalbi YouTube, kulüpler için sadece bir video platformu değil, aynı zamanda ciddi bir gelir kalemi haline geldi. Tribün gelirlerinin değişkenlik gösterdiği dönemlerde kulüpler, abone sayılarını artırarak bu mecra üzerinden ekonomik girdi sağlıyor.
Mart 2021'de 4,6 milyon seviyesinde olan Dört Büyükler'in toplam YouTube abone sayısı, son 5 yılda 4 milyondan fazla artışla 8,7 milyona dayandı.
-
Galatasaray: 1,7 milyondan 3,8 milyona yükseldi (Kanal açılış: 2011).
-
Fenerbahçe: 1,9 milyondan 3 milyona çıktı (Kanal açılış: 2013).
-
Beşiktaş: 820 binden 1,6 milyona ulaştı (Kanal açılış: 2012).
-
Trabzonspor: 240 binden 362 bine yükseldi (Kanal açılış: 2005).
X'te Takipçi Sayıları Arttı
Eskiden maç sonlarında kahvehanelerde yapılan hararetli tartışmalar, günümüzde yerini X (eski adıyla Twitter) platformuna bıraktı. Anlık yorumların ve gündemin belirlendiği X'te, Dört Büyükler'in takipçi sayısı Mart 2021'den bu yana 10 milyonun üzerinde artış göstererek 34,8 milyona ulaştı.
X Platformunda Son Durum:
-
Galatasaray: 14,7 Milyon
-
Fenerbahçe: 12,4 Milyon
-
Beşiktaş: 5,8 Milyon
-
Trabzonspor: 1,9 Milyon
Instagram'da Görsel Şov: 4 Yılda 12 Milyonluk Artış
Kulüplerin görsel vitrini olan Instagram, en hızlı büyüyen mecralardan biri oldu. Mart 2021'de 20 milyon bandında olan toplam takipçi sayısı, 38,1 milyona fırladı.
Instagram Takipçi Sayıları:
-
Galatasaray: 17,6 Milyon
-
Fenerbahçe: 11,5 Milyon
-
Beşiktaş: 7,6 Milyon
-
Trabzonspor: 1,4 Milyon
Yerli Platform NSosyal'de İlk Rakamlar
Türkiye merkezli yeni sosyal medya platformu NSosyal, kulüplerin yeni rekabet alanı oldu. Henüz yeni bir mecra olmasına rağmen takımlar yerlerini aldı.
-
Galatasaray: 41 Bin
-
Fenerbahçe: 23 Bin
-
Trabzonspor: 13 Bin
-
Beşiktaş: 12 Bin




