Hopa’nın Başoba Köyü’nde dere ıslahı sırasında meydana gelen kaza, dere ekosistemini vurdu. Betonun dereye karışmasıyla başlayan balık ölümleri üzerine bölgede inceleme yapan Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, "Balık ölümleri bir işaret, insan hayatı da risk altında" uyarısında bulundu.

Kalıp Patladı, Zehirli Karışım Dereye Aktı

ANKA Haber Ajansı'ndan Uğur İstanbullu'nun haberine göre, DSİ’nin ihalesiyle yürütülen duvar örme çalışmaları kapsamında dökülen temel betonu, kalıbın patlamasıyla dere yatağına boşaldı. Islak zeminde hızlı kurumayı sağlayan kimyasal katkı maddeleri içeren taze betonun suya karışmasıyla birlikte, dere yüzeyi ölü balıklarla doldu. Bölge sakinleri, ölümlerin son üç gündür aralıksız sürdüğünü ifade etti.

Belediye Başkanı Cihan: "İnsan Sağlığı da Risk Altında"

Olay yerinde CHP İlçe Başkanı Şükrü Aydemir ve Köy Muhtarı Yunus Yazıcı ile incelemelerde bulunan Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, yaşanan süreci şu sözlerle değerlendirdi:

İzmir'de moto kuryenin ölümüne ilişkin soruşturmada 2 gözaltı
İzmir'de moto kuryenin ölümüne ilişkin soruşturmada 2 gözaltı
İçeriği Görüntüle

"Çalışma sırasında kalıbın patlaması sonucu maalesef beton ve içerisindeki karışımlar dere suyuna karışmış durumda. Bu da balık ölümlerine neden oldu. Islak zeminde betonun hızlı kuruması için kullanılan karışımlar nehir yaşamına ve ekosisteme ciddi zarar veriyor. Balık ölümleri aslında bir işaret; deredeki diğer canlıların yanı sıra insan hayatının da risk altına girdiği bir süreçle karşı karşıyayız."

Numuneler Alındı, İnceleme Başlatıldı

Olayın ardından ilgili kurumlar harekete geçti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri bölgeye gelerek hem dere suyundan hem de ölü balıklardan numuneler aldı. Laboratuvar sonuçlarının, dereye karışan maddelerin zehirlilik oranını ve ekosisteme verdiği zararın boyutunu netleştirmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi