İran’da artan hayat pahalılığı ve ekonomik sorunlara karşı başlayan protestolar 2026 yılının ilk günlerinde de etkisini sürdürürken, İranlı turistlerin geleneksel yeni yıl rotası bu yıl da değişmedi. 3 günlük resmi tatil ve izin günlerini değerlendirmek isteyen on binlerce İranlı, yeni yılı kutlamak için Van’a akın ederek eğlence mekanlarını doldurdu.
Gündüz Alışveriş, Gece Eğlence
Turist sayısının geçen yıllara oranla bir miktar düştüğü gözlense de, kentin turistik noktalarında renkli görüntüler hakim oldu. İranlı ziyaretçiler tatil süresince şu aktiviteleri tercih etti:
Şehrin Cumhuriyet, Maraş ve İskele gibi ana caddelerinde yoğun alışveriş yapan turistler, Van Gölü’nde tekne gezilerine katılarak kenti keşfetti. Eğlence merkezleri ve diskolarda düzenlenen özel yılbaşı programlarına katılan turistler, 2026’ya müzik eşliğinde girdi.
Sektör Temsilcileri: "İranlılar Olmasa Van'da İş Yok"
Kentin turizm ekonomisinde İranlıların kritik bir rol oynadığını belirten işletmeci Turan Acar, kutlamaların kazasız ve sorunsuz geçtiğini ifade etti. Acar, "İranlılar bizim kardeşimiz, dostumuz; çoğuyla artık aile gibi olduk. İranlılar olmasa Van'da iş yoktur" diyerek yerel ticaretin bu turist akışına olan bağımlılığına dikkat çekti.
Misafirperverlik ve Yakınlık Tercih Nedeni
Van'ın neden tercih edildiğine dair değerlendirmelerde bulunan turistler, hem coğrafi yakınlığı hem de sosyal dokuyu ön plana çıkardı.
Turizm sektöründe çalışan Zehra Fedayi, diğer komşu ülkeler yerine Van’ın seçilmesindeki ana etkenin sınır yakınlığı ve Van halkının misafirperverliği olduğunu dile getirdi. Fedayi, İranlıların kısa tatil aralıklarında bile "Van’a koştuğunu" vurguladı. Hamit Abdullah isimli turist, yılda en az 5-6 kez Van’a geldiğini ve bu ziyaretlerin zamanla ticari ilişkilere dönüştüğünü belirtti.Tebriz'den gelen Parinaz Hacimirzai ise Edremit, Şemsiye Sokak ve Cumhuriyet Caddesi gibi noktaları gezdiklerini belirterek kenti "tatlı ve çok güzel" olarak tanımladı.





