İsrail hükümeti, Katar televizyonu Al Jazeera'yı kapatma kararı aldı. Gazze'deki savaş sürdükçe geçerli olacak karar, "Al Jazeera'nın ulusal güvenliği tehdit ettiği" iddiasına dayandırıldı.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Al Jazeera'nın kapatılması önerisi İletişim Bakanı Shlomo Karhi tarafından Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda sunuldu. Oybirliğiyle kabul edilen karar uyarınca, Gazze'deki savaş devam ettiği sürece Al Jazeera'nın İsrail'deki faaliyetlerinin sonlandırılacak, ofisleri kapatılacak ve ekipmanlarına el konulacak. Al Jazeera'nın çatısı altındaki televizyon kanallarının yanı sıra internet sitelerinin de İsrail'deki faaliyetlerinin sonlandırılacak.

"En kısa sürede kapatılacak"

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kararın alınması sonrasında sosyal medya hesabından "Kışkırtma kanalı Al Jazeera kısa süre içinde İsrail'de kapatılacak" iddiasında bulundu. Hükümetten yapılan açıklamadaysa, İletişim Bakanlığı'nın "derhal harekete geçilmesi" için gerekli talimatları imzaladığı belirtildi. İsrail basınına göre, en az bir milletvekilinin basın özgürlüğü gerekçesiyle kararı mahkemeye götürmesi bekleniyor.

Yasal çerçevesi ne? 

Kararın yasal çerçevesi, 7 Ekim saldırılarından sonra İsrail hükümetinin hazırlayıp kabul ettiği bir yasaya dayanıyor. "Devlet güvenliğine tehdit oluşturan" televizyon kanallarının kapatılabilmesine izin veren ve kamuoyunda "Al Jazeera Tasarısı" olarak bilinen yasa tasarısı 12 Şubat'ta İsrail parlamentosunda onaylanmıştı.

Al Jazeera'dan 'kriminal eylem' tepkisi 

Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes müzakerelerinin arabulucularından olan Katar hükümetinin desteklediği Al Jazeera kanalından karara sert tepki geldi. Açıklamada İsrail kınanırken, "kriminal eylem" tepkisi gösterilerek şöyle denildi: "İsrail'in gazetecileri öldürerek ve tutuklayarak suçlarının üzerini örtmeyi ve özgür basını sindirmesi, bizi görevimizi yapmaktan caydıramadı" denildi.

"Yasal girişimde bulunacağız"

Al Jazeera'nın İsrail ve Filistin topraklarındaki büro şefi Waleed Omari de "Bu kararın arka planı ne profesyonel ne de gazetecilik faaliyetleri ile ilgili" tepkisini gösterdi. Omari, yasal bir yanıt vermeye hazırlandıklarını da ekledi.

13 ülkeden İsrail'e uyarı 13 ülkeden İsrail'e uyarı

Sınır Tanımayan Gazeteciler'den 'sansür' vurgusu SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER'DEN SANSÜR VURGUSU

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de İsrail hükümetinin kararını kınadı. RSF'nin X hesabından yapılan paylaşımda, Gazze'deki savaşa ilişkin yayınları nedeniyle Katar merkezli kanala sansür uygulayan İsrail hükümetinin bu baskıcı kararının şiddetle kınandığı vurgulandı.

Hamas: Karar, bir misilleme

Siyasi liderliği Katar'da bulunan Hamas da, karara tepki gösterdi. Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada "Al Jazeera televizyonunun kapatılması baskıcı bir önlem ve kanalın Gazze ile Batı Şeria'daki işglaci gücün suçlarını ve ihlallerini ifşa etmekteki profesyonel rolüne bir misilleme" denildi. Hamas, uluslararası insan hakları ve basın kuruluşlarına İsrail'i kınama ve yaptırım uygulama çağrısı yaptı.

Katar hükümeti tarafından ülkenin küresel imajını parlatma hedefiyle 1996 yılında kurulan Al Jazeera, 7 Ekim'den beri Gazze'deki savaşa ilişkin neredeyse anlık olarak yayın yapıyor. İsrail'in savaş suçlarını ifşa eden kanalın muhabirleri sık sık hedef alındı. Samer Abu Daqqa ve Hamza AlDahdooh dahil olmak üzere bazı muhabirleri Gazze'de İsrail saldırılarında öldü.

Editör: Erva Gün