Büyükelçi Manzo’nun ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yabancı misyon temsilcileri, iş insanları, sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı.
Bu kutlama Türk halkının da kutlaması
Manzo, konuşmasında bu yıl İtalya Cumhuriyeti’nin 80’inci yılının kutlandığını belirterek iki ülke arasındaki dostluğun ortak Avrupa değerleri ve uzun yıllara dayanan iş birliği üzerine kurulduğunu söyledi. Milli günlerini hem İtalyan hem de Avrupalı kimlikleriyle kutladıklarını belirten Manzo, “Bugün her şeyden önce İtalyan olmanın gururunu yaşıyoruz. Ancak bu kutlama aynı zamanda sizin de kutlamanız; İtalya’nın dostu ve Avrupalılar olarak Türk halkının kutlaması” diye konuştu.

Bu yıl Türkiye ile İtalya arasındaki diplomatik ilişkilerin 170’inci yılının da kutlandığını hatırlatan Manzo, iki ülkenin NATO, G20, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi bünyesinde yakın iş birliğini sürdürdüğünü söyledi. Büyükelçi, 170’inci yıl için İstanbullu öğrenci Mehmet Furkan Aydın’ın tasarladığı yeni logoyu da resepsiyonda tanıttı.
Ortak dış politika vurgusu
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığına karşı ortak duruş sergilediklerini belirten Manzo, barış ve istikrara yönelik tehditlere karşı birlikte hareket etmeyi sürdürdüklerini söyledi. Manzo, ayrıca Başbakan Giorgia Meloni ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Libya ve Katar’la birlikte yasa dışı göçten kazanç sağlayan suç örgütlerine karşı başlatılan iş birliğine dikkat çekti.
“Haydi bizim çocuklar!”
Konuşmasının başında samimi bir futbol göndermesi de yapan Manzo, “Bir başka yanlış haber de İtalya’nın Dünya Kupası’na gitmeyeceği yönünde. Dünya Kupası’nda olacağız. Katılacağız, sizin ve Vincenzo Montella’nın sayesinde. Ancak bu yıl Azzurri orada olmayacağı için büyükelçilik olarak Türkiye’de Montella’yı destekleyeceğiz. Haydi bizim çocuklar!” dedi.

Ankara’nın en iyi kebabını sordu, viral oldu
Türkiye’de gördüğü misafirperverlikten de söz eden Manzo, sosyal medya üzerinden Türk halkıyla kurduğu samimi etkileşime değindi. “Ekibimiz her gün ticaret, Avrupa, savunma ve gelecek hakkında paylaşımlar yapıyor. Ancak X hesabımdaki en başarılı paylaşım Ankara’nın en iyi kebabının hangisi olduğunu sorduğum paylaşım oldu. Yüzlerce tavsiye aldım ve paylaşım yarım milyon görüntülenmeye ulaştı” diye konuştu.

İlişkiler stratejik ortaklığa dönüştü
Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ise, “Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkiler ortak Akdeniz hafızasına ve yüzyıllara dayanan tarihsel bağlara dayanıyor. Bugün ilişkilerimizin güçlü tarihsel temeller üzerine kurulmuş stratejik ortaklığa dönüştüğünü görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.
İtalya’nın Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu belirten Bozay, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllarda 30 milyar doların üzerine çıktığını kaydetti.

Ticaret ve savunma iş birliği öne çıktı
Türk ve İtalyan şirketlerinin çok sayıda sektörde ortak projeler yürüttüğünü belirten Bozay, “Enerji güvenliği, bağlantısallık, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında önemli bir potansiyel bulunuyor. Savunma sanayideki iş birliğimiz karşılıklı güvenin ve ortak stratejik vizyonun önemli bir göstergesi haline geldi. Baykar’ın Piaggio Aerospace’i satın alması ve Baykar ile Leonardo arasında insansız hava sistemleri teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla kurulan ortak girişim, bu iş birliğinin en somut örnekleri arasında yer alıyor” dedi.
Gece boyunca davetlilere İtalyan mutfağından lezzetler sunulurken, canlı müzik ve DJ performansları eşliğinde konuklar keyifli vakit geçirdi.





