Türk sinemasının unutulmaz oyuncusu Kadir İnanır'ın 2022 yılında hazırladığı vasiyetnamesi gündeme geldi.

T24'ten Sibel Yükler'in haberine göre, İnanır'ın, ölümünden yaklaşık iki yıl önce Beyoğlu 48. Noterliği'nde düzenlediği vasiyetnameyle tüm maddi ve manevi haklarını uzun yıllardır hayat arkadaşı olan sanatçı Jülide Kural'a bıraktığı belirtildi. İnanır'ın avukatı Bişar Abdi Alınak, vasiyetnamenin doktor raporu ve iki tanık huzurunda, hukuki şekil şartlarına uygun olarak hazırlandığını açıkladı.

Türk vatandaşlığı için usulsüzlük soruşturması: 73 şüpheli gözaltına alındı
Türk vatandaşlığı için usulsüzlük soruşturması: 73 şüpheli gözaltına alındı
İçeriği Görüntüle

Kadir İnanır vasiyetini 2022'de değiştirdi

İnanır'ın daha önce 2015 yılında hazırladığı vasiyetnameyi iptal ederek 9 Mayıs 2022'de yeni bir vasiyetname düzenlediği belirtildi.

Beyoğlu 48. Noterliği'nde hazırlanan vasiyetnamede İnanır'ın, sahip olduğu maddi ve manevi değerdeki varlıkları ile telif haklarına ilişkin iradesini ortaya koyduğu aktarıldı.

Vasiyetnamenin, gerekli sağlık raporu alınarak ve iki tanığın huzurunda düzenlendiği bildirildi.

Tüm mal varlığını ve telif haklarını Jülide Kural'a bıraktı

Vasiyetnameye göre Kadir İnanır üç otomobilini, gayrimenkullerindeki tüm hak ve hisselerini, banka ve yatırım hesaplarındaki paralarını ve faizlerini, koleksiyonlarını, maddi ve manevi değeri bulunan eşyalarını, sanat eserlerini, tüm alacak haklarını ve telif haklarını Jülide Kural'a bıraktı.

İnanır'ın ayrıca hayatının belgeselinin yapılması ile adına kurulacak dernek, vakıf, park veya sanat merkezi gibi girişimlere ilişkin izin ve telif haklarını da Kural'a bıraktığı belirtildi.

Jülide Kural hayatta olmazsa miras üç kuruma bırakılacak

Vasiyetnamede Jülide Kural'ın, mirasın açıldığı tarihte hayatta olmaması durumunda İnanır'ın mirasının İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Nesin Vakfı'na eşit olarak dağıtılmasını istediği aktarıldı.

Kadir İnanır'ın vasiyetnamesini, “Mirasçılarımdan son istek ve arzum vasiyetime uymalarıdır”ifadesiyle sonlandırdığı belirtildi.

Vasiyetnamenin mahkemede açılması ertelendi

Kadir İnanır'ın 27 Haziran'da hayatını kaybetmesinin ardından vasiyetnamenin yasal sürecin tamamlanmasıyla açıklanması bekleniyordu.

Ancak Beykoz 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava, bazı taraflara tebligatların ulaşmaması nedeniyle ertelendi.

İnanır'ın 2022 tarihli vasiyetnamesinin tüm mirasçıların incelemesine açık olduğu belirtildi.

Avukatından vasiyetname açıklaması

Kadir İnanır ve Jülide Kural'ın avukatı Bişar Abdi Alınak, vasiyetnameyle ilgili kamuoyuna yansıyan bazı haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Alınak, İnanır'ın insan hakları, barış ve eşitlik mücadelesinin Türkiye halklarına bıraktığı en önemli miraslardan biri olduğunu ifade etti.

Avukat, vasiyetnamenin içeriğine ilişkin spekülatif değerlendirmelerin İnanır'ın mirası ve yaşamına ilişkin tartışmaların önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı.

“Vasiyetnamenin eksiksiz uygulanması son ricasıydı”

Alınak, Kadir İnanır'ın vasiyetnamesinin iradesine uygun biçimde yerine getirilmesinin sanatçının vefatından önce kendisine ilettiği son ricalarından biri olduğunu belirtti.

Vasiyetnamenin usulüne uygun şekilde hazırlandığını ifade eden Alınak, belgenin mahkeme huzurunda açılmasının bazı usuli işlemler nedeniyle ertelendiğini aktardı.

“Spekülatif ve dezenformasyon içerikli haberlere itibar edilmesin”

Alınak, vasiyetnameyle ilgili haber ve yorumların hukuk çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek kamuoyuna çağrıda bulundu.

İnanır ve Jülide Kural'ın beyanlarına dayanmayan, doğrulanmamış ve spekülatif içerikteki haberlerin dikkate alınmaması gerektiğini söyleyen Alınak, hukuki değerlendirmelerin Türk Medeni Kanunu'nun vasiyete ilişkin hükümleri çerçevesinde yapılması gerektiğini ifade etti.

Gerçeğe aykırı haberler için suç duyurusu yapılacak

Kadir İnanır'ın vasiyetnamesinde ortaya koyduğu iradenin yerine getirilmesi için hukuki sürecin takip edildiğini belirten Alınak, gerçeğe aykırı haberlerle ilgili savcılığa başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Alınak, yeni bir açıklama yapılıncaya kadar taraflarınca doğrulanmayan vasiyetname haberleri ve yorumlarına itibar edilmemesi çağrısında bulundu.

Kaynak: T24