Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’daki eğitim kurumlarında yaşanan okul saldırısı olaylarının ardından adli ve emniyet birimleri tarafından geniş kapsamlı bir çalışma başlatıldı. 171 Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda yürütülen "sanal devriye" faaliyetleri kapsamında, şiddeti öven ve okullara yönelik okul baskını tehdidinde bulunan hesaplar mercek altına alındı. Maraş son dakika verilerine göre, halk arasında korku ve panik yaratan bin 104 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi.

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa operasyonunda 95 gözaltı

Okul saldırısı son dakika gelişmeleriyle ilgili Adalet Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklaması uyarınca, 81 ildeki 171 Ağır Ceza Cumhuriyet Başsavcılığı arasında tam koordinasyon sağlandı. Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'daki saldırıları öven, suçu ve suçluyu meşrulaştıran hesaplara yönelik operasyonlarda 95 kişi gözaltına alınırken, firari 35 kişinin yakalanması için çalışmalar sürüyor. 55 Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından toplam 130 hesap sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı.

Adalet Bakanlığından basın açıklaması

Adalet Bakanlığının sosyal medya hesabı üzerinden yapılan basın açıklaması şöyle:

"Kahramanmaraş ilinde meydana gelen okul saldırısı sonrasında, dijital platformlar üzerinden yapılan paylaşımlar ve sanal ortamda gelişen faaliyetler devletin yetkili birimleri tarafından yakından takip edilmektedir. Bu kapsamda, 81 ilde bulunan 171 ağır ceza cumhuriyet başsavcılığı arasında milletimizin huzur ve güvenliğinin sağlanması amacıyla gerekli koordinasyon sağlanmış ve başta Telegram olmak üzere sosyal medya ve diğer dijital mecralarda, şiddeti öven, suçu ve suçluyu meşrulaştıran, korku ve panik yaratmaya yönelik içerik paylaşan ve halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayan kişiler hakkında gerekli adli işlemler ivedilikle başlatılmıştır.

Cumhuriyet başsavcılıklarınca, ilgili kolluk birimleriyle koordinasyon içerisinde hareket edilerek dijital ortamlarda “sanal devriye” faaliyetleri etkin şekilde yürütülmekte, suç teşkil eden içeriklerin kısa sürede tespit edilerek suç unsuru içeren paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen şahıslar hakkında gözaltı ve arama işlemleri dahil olmak üzere gerekli adli süreçler titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Bakan Gürlek'in mesajı

Adalet Bakanı Akın Gürlek'in konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerimizde meydana gelen okul saldırılarına ilişkin olarak Kahramanmaraş ve Siverek Cumhuriyet Başsavcılıklarımızca soruşturmalar çok yönlü şekilde sürdürülmektedir. Yayın yasağına rağmen olaya ait görüntüleri paylaşan; halk arasında korku, kaygı ve panik oluşturabilecek içerikler yayan; resmî açıklamaları itibarsızlaştırmaya yönelik yanıltıcı bilgiyi alenen dolaşıma sokan; suçu ve suçluyu övüp suç işlemeye teşvik eden çok sayıda hesap tespit edilmiştir.

Bu kapsamda 55 Cumhuriyet Başsavcılığımızca 130 hesap sahibi hakkında soruşturma başlatılmış, 95 kişi gözaltına alınmıştır. 35 kişinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürmekte olup 1.104 sosyal medya hesabına da erişim engeli getirilmiştir. Ayrıca, okulları hedef göstererek saldırı yapılacağı yönünde paylaşımlarla kamuoyunda tedirginlik oluşturan hesaplar belirlenmiş; bu çerçevede 54 okulu hedef gösteren 67 kullanıcı gözaltına alınmış olup haklarında adli işlemler devam etmektedir.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca; çocuklarımızı şiddete yönlendirebilecek dijital içerik ve platformlara yönelik tespit ve tedbirlerin alınması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Başkanlığına da talimat verilmiştir. Süreç; 81 ilimizde 171 Cumhuriyet Başsavcılığımız nezdinde takip edilmekte olup İçişleri Bakanlığımız ve Millî Eğitim Bakanlığımız ile koordinasyon içinde yürütülmektedir."

Eğitim kurumlarını hedef gösterenlere engel

Kahramanmaraş genelinde yer alan eğitim binaları dahil olmak üzere 54 farklı okulu sosyal medya üzerinden hedef gösteren ve yeni saldırı tehditlerinde bulunan kullanıcılar siber ekiplerce tespit edildi. Bu kapsamda 67 kullanıcı gözaltına alındı. Yayın yasağı bulunan içerikleri paylaşan ve Maraş genelinde tedirginlik yaratan bin 104 sosyal medya hesabı, mahkeme kararıyla erişime engellendi.

Siber suçlarla mücadele: Sanal devriye takibi

Kahramanmaraş son dakika haberleri içinde öne çıkan bir diğer detay ise dijital platformların takibi oldu. Başta Telegram olmak üzere tüm mecralar "sanal devriye" ekiplerince saniye saniye izleniyor. Maraş haber kaynaklarına yansıyan bilgilere göre, Elliot Rodger gibi şiddet figürlerini öven ve suçu teşvik eden hesap sahiplerine yönelik adli süreçler titizlikle yürütülüyor. İçişleri Bakanı ve ilgili emniyet birimleri, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayanlara geçit verilmeyeceğini vurguladı.

Bakü-Kars direkt uçak seferleri başladı: İlk uçak törenle karşılandı
Bakü-Kars direkt uçak seferleri başladı: İlk uçak törenle karşılandı
İçeriği Görüntüle

Çocukları koruma talimatı ve siber güvenlik önlemleri

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kahramanmaraş okul saldırıları sonrası çocukları şiddete yönlendirebilecek oyun ve dijital platformların tespiti için talimat verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Başkanlığı, çocukların güvenliğini tehdit eden içerikleri raporlayarak erişim engeli sürecini hızlandırdı. Kahramanmaraş Valiliği ve emniyet yetkilileri, eğitim kurumlarında güvenliğin korunması için tüm birimlerin teyakkuzda olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş haber son dakika: Adli süreç devam ediyor

Maraş'taki okul saldırısı ile ilgili adli makamlar, şiddet içerikli paylaşımların toplumsal huzuru bozmasına izin verilmeyeceğini yineledi. Son dakika bilgileri ışığında, gözaltına alınan şahısların ifade işlemleri devam ederken, okulda silahlı saldırı veya benzeri tehdit içerikli içerik üreten tüm dijital mecraların takibi aralıksız sürdürülüyor. Kahramanmaraş haber portalı ve diğer medya kanalları üzerinden yapılan resmi duyurularda, dezenformasyona karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı.

Muhabir: Esin Özdemir