Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'daki okul saldırılarının ardından Telegram üzerinden suç içerikli mesajlar paylaştıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma yürütülen 11'i tutuklu 13 şüpheli için 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, asliye ceza mahkemesince kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Nisan'da Şanlıurfa'da, 15 Nisan'da ise Kahramanmaraş'ta meydana gelen okul saldırılarının ardından çeşitli dijital platformlarda suç içerikli paylaşımlar yapıldığı iddiasıyla başlattığı soruşturmayı tamamladı. Soruşturma kapsamında 11'i tutuklu 13 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi.

İddianamede, iki şehirde yaşanan saldırıların ardından başka okulların da hedef alınabileceğine ilişkin kamuoyunda endişelerin arttığı dönemde Telegram'daki dört ayrı grupta yapılan paylaşımlar ele alındı. Mesajların okul saldırıları, öldürme eylemleri ve yeni saldırı olasılıklarıyla ilgili olduğu belirtildi.

Telegram gruplarındaki paylaşımlar soruşturmaya konu oldu

İddianamede, mesajların içeriği ve paylaşım zamanlarının birlikte incelendiği aktarıldı. Buna göre söz konusu ifadelerin yalnızca hakaret veya genel nitelikli bir tartışma kapsamında değerlendirilemeyeceği, yaşanan okul saldırılarının ardından yeni saldırılar düzenlenebileceği yönünde açık tehdit ve korku oluşturabilecek nitelik taşıdığı kaydedildi.

Telegram gruplarında mesaj paylaşan kişilerin İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü Kamu Güvenliği Büro Amirliği ekiplerince belirlendiği ve düzenlenen çalışmalar sonucunda yakalandığı bildirildi.

Grup kurucusu olduğunu kabul etti

İddianamede, şüphelilerin emniyette verdikleri ifadelere de yer verildi. Şüpheli Eren Evren, Telegram grubunu kendisinin oluşturduğunu kabul etti.

Evren, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki okul saldırılarının ardından ilgili oluşumun popülerlik kazanması üzerine bu isimle bir grup açtığını belirtti. Bu yolla çok sayıda takipçiye ulaşmayı hedeflediğini savunan Evren, söz konusu oluşumla herhangi bir bağlantısının bulunmadığını ileri sürdü.

Grubun adını daha sonra değiştirdiğini anlatan Evren, takipçileriyle birlikte bu hesabı reklam ve gelir elde etmek amacıyla kullanmayı planladığını ifade etti. Soruşturmaya konu olan mesajları kendisinin hazırlamadığını iddia eden Evren, paylaşımları aynı isimle oluşturulan ve 15-20 bin kişinin bulunduğu başka bir Telegram grubundan aldığını öne sürdü.

TOKİ'den 61 ilde arsa satışı: 725 taşınmaz açık artırmaya çıkıyor
TOKİ'den 61 ilde arsa satışı: 725 taşınmaz açık artırmaya çıkıyor
İçeriği Görüntüle

Mesajların suç unsuru taşıdığını bilmediğini savunan Evren, hesabını kullandığı sırada alkollü olduğunu ve takipçi sayısını artırmak için içerikleri kopyalayarak kendi grubunda paylaştığını belirtti. Hakkındaki suçlamaları reddeden Evren, olayın ciddiyetini gözaltına alındıktan sonra fark ettiğini ve pişmanlık duyduğunu kaydetti.

Diğer sanıklar da ifadelerinde savunmalarını anlattı

Şüphelilerden Emre Topci, 2025 yılında liseden mezun olduğunu ve herhangi bir işte çalışmadığını söyledi. Ailesiyle yaşadığını ve adli sicil kaydının bulunmadığını belirten Topci, Telegram hesabını yaklaşık bir yıl önce açtığını ifade etti.

Topci, grupta yaptığı paylaşımın amacının diğer üyeleri kızdırarak tartışma ve kavga ortamı oluşturmak olduğunu öne sürdü. Paylaşımı kara mizah ve eğlence amacıyla yaptığını savunan Topci, başka bir amacının bulunmadığını iddia etti.

Sanık Taha Yaprak da üniversite eğitimine ekonomik nedenlerle ara verdiğini, yeniden eğitimine devam edebilmek için para biriktirmeye çalıştığını anlattı. Bu süreçte zaman zaman elektrik tamiri ve tadilat işleri yaptığını belirten Yaprak, elektronik ve yazılım programlama alanlarında yeterli bilgisinin olmadığını söyledi.

Yaprak, silahlara, öldürücü nitelikteki araçlara ve bilgisayar oyunlarına ilgi duymadığını da ifade etti.

13 sanık için 4 yıla kadar hapis cezası istendi

İddianamede Eren Evren, Taha Yaprak, Berkay Bayramoğlu, Ümit Nadul, Zeki Cihan Duran, Emre Topci, Düzgün Ali Edeş, Fatih Alabay, Hanifi Yılmaz, Kadircan Yıldız, Seyfullah Bakan, Veli Fırat ve Özgür Doğan sanık olarak yer aldı.

Sanıkların, "halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit" suçundan ayrı ayrı 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İstanbul'daki asliye ceza mahkemesinin iddianameyi kabul etmesiyle dava süreci başladı. Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ