TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren kanun teklifinin 19, 24 ve 25'inci maddeleri kabul edildi. Söz konusu düzenlemeler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet alanındaki bazı yetkilerinin Siber Güvenlik Başkanlığı'na devredilmesine yönelik hükümler içeriyor.

Schengen vizesinde yeni dönem hazırlığı: Güvenilir başvuru sahiplerine 5 yıla kadar vize seçeneği
Schengen vizesinde yeni dönem hazırlığı: Güvenilir başvuru sahiplerine 5 yıla kadar vize seçeneği
İçeriği Görüntüle

Teklife göre, erişim engelleme, içerik denetimi, bant daraltma ve internet altyapısına yönelik bazı müdahale yetkileri, Siber Güvenlik Başkanlığı tarafından kullanılabilecek.

Komisyonda kabul edilen maddeler, internet üzerindeki denetim ve müdahale yetkilerinin tek bir kurumda toplanacağı yönündeki değerlendirmeler nedeniyle muhalefet partileri ile dijital haklar alanında faaliyet gösteren çevrelerin eleştirilerine neden oldu.

Eleştirilerde, teklifin ifade özgürlüğü ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin riskler taşıdığı savunulurken, düzenleme için "sansür ve gözetim mekanizmasını güçlendireceği" değerlendirmeleri yapıldı.

Komisyondan geçen teklifin yasalaşması için TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek oylanması gerekiyor. Düzenlemenin yürürlüğe girip girmeyeceği, Genel Kurul sürecinin tamamlanmasının ardından netlik kazanacak.

Muhabir: Tolga Çifci