Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ukrayna krizi başta olmak üzere çeşitli uluslararası konuları görüşmek üzere bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Lavrov ve Rubio'nun görüşmesi Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) toplantıları kapsamında gerçekleştirildi.

Görüşmede Ukrayna'daki gelişmeler ve çatışmanın mevcut durumu ele alındı. Lavrov, ABD'li mevkidaşına temas hattındaki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Lavrov'dan ukrayna krizi açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, görüşmede Kiev yönetimine yönelik silah desteği sağlayan Avrupa ülkelerinin politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Lavrov, Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya silah desteği yoluyla Rusya'yı stratejik olarak yenilgiye uğratmaya yönelik politikalarının kabul edilemez olduğunu savundu.

Rus tarafının Ukrayna meselesinin siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesine açık olduğunu belirten Lavrov, ABD ile Alaska zirvesinde sağlanan uzlaşılara bağlı kaldıklarını ifade etti.

Görüşmede bölgesel konular da ele alındı

Lavrov ve Rubio'nun görüşmesinde yalnızca Ukrayna krizi değil, bölgesel ve uluslararası gelişmeler de değerlendirildi.

İki bakan, Basra Körfezi'ndeki durum hakkında görüş alışverişinde bulunurken, Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi sürecini de ele aldı.

CENTCOM İran'a yeni saldırı dalgası başlattı, İran Körfez'deki ABD üslerini hedef aldı
CENTCOM İran'a yeni saldırı dalgası başlattı, İran Körfez'deki ABD üslerini hedef aldı
İçeriği Görüntüle

Görüşmede, iki ülkenin diplomatik misyonlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik konuların gündeme geldiği bildirildi.

Rusya ve ABD arasında diplomatik temaslar sürecek

Lavrov ve Rubio, Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ile ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) arasındaki temasların yeniden başlamasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

İki ülke arasında parlamentolar arası değişimlerin artırılması ve kültürel bağların geliştirilmesine yönelik görüşler de paylaşıldı.

Görüşmenin sonunda, Rusya ve ABD dışişleri bakanlıkları arasındaki temasların sürdürülmesi konusunda mutabakata varıldığı açıklandı.

Kaynak: Haber Merkezi